menu województwa
Województwo warmińsko-mazurskie
województwo warmińsko-mazurskie
  • Województwo warmińsko-mazurskie

    Warmia oraz Mazury to nie tylko kraina tysiąca jezior, ale również raj dla smakoszy. Bogactwo lasów, łąk i jezior sprawia, że lokalna kuchnia jest niezwykle różnorodna.

    Od świeżych ryb, przez regionalne sery, wędliny i dziczyznę, aż po tradycyjne dania takie jak dzyndzałki czy karmuszka - każdy znajdzie tu coś dla siebie.

  • Skrzydełka po pańsku

    To pyszne skrzydełka indycze w chrupkiej panierce z bułki tartej oraz startych pieczarek. Regionalny przepis swoje inspiracje ma w kuchni francuskiej.

    Skrzydełka po pańsku od 2019 roku widnieją na liście produktów tradycyjnych w kategorii “Gotowe dania i potrawy w woj. warmińsko-mazurskim”.

  • Karmuszka

    Karmuszka to tradycyjna zupa z regionu Warmii i Mazur. Jest jednogarnkową, sycącą potrawą.

    Powstaje na bazie mięsa, kapusty kiszonej, fasoli i warzyw. Bogata w smaku i aromatyczna, karmuszka jest idealna na chłodne dni, stanowiąc pożywny posiłek.

  • Dzyndzałki

    Mazurskie pierogi z farszem na bazie kaszy gryczanej, boczku i ugotowanych na twardo jajek.

    Gotowe danie podaje się ze skrzeczkami, które robi się z boczku. Danie to w 2019 roku zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy województwa warmińsko-mazurskiego".

  • Farszynki

    To kotlety ziemniaczane, przygotowywane z ugotowanych i zmielonych ziemniaków, z dodatkiem jajek i mąki. Farsz, który nadaje im wyjątkowy smak, może być mięsny, rybny, lub grzybowy.

    Farszynki są sycące i smaczne, często podawane jako danie obiadowe, stanowiące ważny element regionalnej kuchni.

najpyszniejsze

Dzyndzałki z hreczką podane ze skrzeczkami

Dzyndzałki to tradycyjne danie, które na stałe wpisało się w kulinarny krajobraz Warmii i Mazur. Niewielkie pierogi, wypełnione mięsnym lub gryczanym farszem, są często porównywane do litewskich kołdunów, ale dzięki pysznemu farszowi mają swój własnym niepowtarzalny charakter.

zobacz
najpyszniejsze

Mazurskie farszynki

Farszynki to tradycyjne danie kuchni mazurskiej, które cieszy się dużą popularnością w całej Polsce. Są to kotlety ziemniaczane z farszem na bazie mięsa mielonego i jajek na twardo. Sycące i pyszne, stanowią doskonały pomysł na obiad.

zobacz
najpyszniejsze

Odkryj warmińskomazurskie, jakiego nie znasz

Jeden z najpiękniejszych zakątków Polski – województwo warmińskomazurskie. To kraina jezior, lasów i historii, skrywa miejsca znane tylko nielicznym – pełne legend, ciszy i lokalnych smaków. Poznaj klimat Warmii i Mazur i odkryj zakątki poza głównymi trasami turystycznymi, a nade wszystko rozsmakuj się w tradycyjnej kuchni regionu.

zobacz

Każdy ma swoje popisowe danie. Pokaż je światu!

Masz przepis, który oddaje charakter Twojego województwa? Wyślij go nam i zainspiruj innych! Zaloguj się, wypełnij formularz, dodaj swój przepis i zdjęcie dania - pokaż, jak smakują Twoje strony i zdobądź szansę na nagrody!

  • dolnośląskie
  • kujawsko-pomorskie
  • lubelskie
  • lubuskie
  • łódzkie
  • małopolskie
  • mazowieckie
  • opolskie
  • podkarpackie
  • podlaskie
  • pomorskie
  • śląskie
  • świętokrzyskie
  • warmińsko-mazurskie
  • wielkopolskie
  • zachodniopomorskie

* To pole jest obowiązkowe

zamknij

Dodaj swój przepis

Aby dodać przepis musisz zalogować się do WP

zaloguj się do WP
zamknij

Dziękujemy za przesłanie przepisu!

Masz więcej popisowych dań?
Czekamy na Twoje zgłoszenia!

Przepis miesiąca

Pierogi z jabłkami

Pierogi z jabłkami to doskonały sposób na wykorzystanie jesiennych owoców w tradycyjnej polskiej kuchni. Ten klasyczny przepis łączy w sobie delikatne ciasto i soczyste jabłka, tworząc danie, które zachwyci każdego wielbiciela domowych pyszności.

Przepis redakcji

więcej

Wybierz swoje ulubione danie

Najciekawsze wideo

  • małopolskie

    Moskole

    Moskole, znane jako góralskie placki ziemniaczane, to kulinarny skarb Podhala. Te puszyste i aromatyczne placki, przygotowywane z ugotowanych ziemniaków, są nieodłącznym elementem kuchni góralskiej

    zobacz
  • łódzkie

    Obrowska zupa chrzanowa

    Obowiązkowo gościła na wielkanocnym stole, wprowadzając do jadłospisu odrobinę ostrości. Obrowska zupa chrzanowa to wyjątkowe danie z regionu łódzkiego, po które warto sięgać nie tylko od święta.

    zobacz
  • wielkopolskie

    Wielkopolski galart

    Wielkopolski galart, znany w innych regionach Polski jako "zimne nóżki", to tradycyjna potrawa mięsna, która gości na stołach Wielkopolan od wieków. Mimo że galarety mięsne są popularne w całej Polsce, Wielkopolanie wyróżniają się swoją własną, unikalną nazwą tego dania.

    zobacz
  • śląskie

    Kanapka ze śledziem z Cieszyna. Przysmak, który podbija serca i podniebienia

    Kanapka ze śledziem to niepozorny, ale wyjątkowy przysmak z Cieszyna. Poznaj jej historię, składniki i dowiedz się, dlaczego stała się kulinarną wizytówką regionu. Odkryj, jak przygotować ją w domu i co sprawia, że cieszy się niesłabnącą popularnością.

    zobacz

Moskole

Obrowska zupa chrzanowa

Wielkopolski galart

Kanapka ze śledziem z Cieszyna. Przysmak, który podbija serca i podniebienia