Od kartaczy, przez sękacz, aż po pierekaczewnik – odkrywanie dań kuchni podlaskiej to pełna smaków przygoda.
Mrowisko jest tradycyjnym deserem, często serwowanym podczas świąt i uroczystości rodzinnych.
Swoją popularność zawdzięcza łatwości przygotowania i wykorzystaniu lokalnych, łatwo dostępnych produktów. Podawana jest często jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.
W 2021 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa podlaskiego.
Sękacz często podawany jest podczas świąt i uroczystości lub wręczany w formie prezentu.
Masz więcej popisowych dań?
Czekamy na Twoje zgłoszenia!
Makaron z truskawkami i białym serem to danie, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa. W sezonie na świeże owoce wraca na stoły w polskich domach. U mnie ta prosta potrawa musi być z konkretnym rodzajem makaronu i twarogu.
Przepis redakcji
więcejMoskole, znane jako góralskie placki ziemniaczane, to kulinarny skarb Podhala. Te puszyste i aromatyczne placki, przygotowywane z ugotowanych ziemniaków, są nieodłącznym elementem kuchni góralskiej
zobaczObowiązkowo gościła na wielkanocnym stole, wprowadzając do jadłospisu odrobinę ostrości. Obrowska zupa chrzanowa to wyjątkowe danie z regionu łódzkiego, po które warto sięgać nie tylko od święta.
zobaczWielkopolski galart, znany w innych regionach Polski jako "zimne nóżki", to tradycyjna potrawa mięsna, która gości na stołach Wielkopolan od wieków. Mimo że galarety mięsne są popularne w całej Polsce, Wielkopolanie wyróżniają się swoją własną, unikalną nazwą tego dania.
zobaczKanapka ze śledziem to niepozorny, ale wyjątkowy przysmak z Cieszyna. Poznaj jej historię, składniki i dowiedz się, dlaczego stała się kulinarną wizytówką regionu. Odkryj, jak przygotować ją w domu i co sprawia, że cieszy się niesłabnącą popularnością.
zobaczMoskole
Obrowska zupa chrzanowa
Wielkopolski galart
Kanapka ze śledziem z Cieszyna. Przysmak, który podbija serca i podniebienia