menu województwa

Podlaskie, jakiego nie znasz – smaki regionu i ukryte tajemnice

Podlasie to miejsce, gdzie czas płynie powoli, a różnorodność kultur i natury łączy się w wyjątkowy krajobraz. Region, który potrafi zaskoczyć swoimi smakami i historią — tu Tatarzy, Żydzi, Białorusini i Polacy od wieków tworzą wspólne dziedzictwo. Wyrusz z nami poza utarte szlaki: spróbuj tradycyjnej kuchni i odkryj dzikie, mało znane atrakcje województwa.

Podlaskie do odkrycia - na zdjęciu Drohiczyn, rzeka Bug
Źródło zdjęcia: Adobe Stock

W konkurencji tłumnych wycieczek na południe Polski lub na północ - nad morze, Podlasie często wypada blado. Niesłusznie, bo to miejsca, które nie trafiły na listę najczęściej odwiedzanych destynacji Polaków, ale tym samym są nieodkryte i nieprzereklamowane.

Dolina Bugu – cisza i dzikość w jednym

Dolina Bugu to prawdziwa perła północno-wschodniej Polski, pełna nadbużańskich krajobrazów, niewielkich łąk, lasów i zakoli rzeki. Począwszy od Drohiczyna – duchowej stolicy regionu – przez kredowe wzgórza Mielnika, po słynną stadninę koni arabskich w Janowie Podlaskim. Spływy kajakowe Bugiem i spacery po terenach chronionych, gdzie natura wciąż rządzi, tworzą atmosferę autentyczności i spokoju.

Konie w Janowie Podlaskim
Konie w Janowie Podlaskim

Kraina Otwartych Okiennic

W takich wsiach jak Puchły, Soce czy Trześcianka znajdziesz domy zdobione kolorowymi ornamentami – wyjątkowy szlak architektury drewnianej i żywej tradycji kulturowej. Każdy dom opowiada historię regionu, a mieszkańcy chętnie dzielą się opowieściami i lokalnym poczęstunkiem.

Różanystok i Dubicze Cerkiewne

W Różanystoku zachwyca "Zielona Willa" – dawna carska rezydencja otoczona prawosławnym klasztorem i kaplicą. To miejsce, jakby przeniesione z bajki, pełne historii i mistycznego uroku. W Dubiczach natomiast cerkiew Opieki Matki Bożej i niebieskie krzyże na cmentarzu tworzą przestrzeń refleksji i piękna.

Dubicze Cerkiewne
Dubicze Cerkiewne

Leptodora II – rejs z przeszklonym dnem po Wigrach

Na jeziorze Wigry kursuje jedyna w Polsce łódź turystyczna ze szklanym dnem – Leptodora II, umożliwiająca obserwację fauny i flory jeziora. Niewielka załoga przewodników barwnie opowiada o życiu w jeziorze – wyjątkowa atrakcja dla całej rodziny.

Park Krajobrazowy Podlaski Przełom Bugu – megafony i mistyczna cisza

Wzdłuż Bugu rozstawiono unikalne instalacje – megafony leśne, przez które można usłyszeć echo natury. Spacer po plaży w Drohiczynie, przy muzyce szeptów liści i szumu wody, daje nietuzinkowe doświadczenie zmysłów

Tradycja na talerzu – smaki Podlasia

Podlaska kuchnia to prawdziwa mozaika smaków: tatarskich, żydowskich, litewskich i białoruskich, w której ziemniaki, grzyby i lokalne mięsa królują od pokoleń.

  • Kartacze (zeberka) – ziemniaczane kluski nadziewane mięsem, potrawa charakterystyczna dla Suwalszczyzny i Podlasia.
  • Babka ziemniaczana – pieczony placek z ziemniaków, cebuli i kminku, szczególnie znana z Supraśla, gdzie odbywają się konkursy na jej najlepsze przygotowanie.
  • Kiszka ziemniaczana – jelito wieprzowe faszerowane tarciami ziemniakami ze skwarkami – klasyk ludowego stołu.
  • Zaguby – danie nadbużańskie z Drohiczyna, z farszem z surowych ziemniaków zawijanym w rulony gotowane – prawdziwa regionalna ciekawostka.
  • Pierekaczewnik, manty, czebureki – tatarskie specjały dostępne m.in. w Kruszynianach i Bohonikach. Mają nie tylko ciekawą nazwę, ale też pysznie smakują.
  • Sękacz i marcinek – bogate torty inspirowane wielokulturowymi wpływami Podlasia; marcinek z Hajnówki to deser weselny o wielu warstwach śmietany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartacze - przepis na regionalne danie

Dlaczego warto wybrać Podlasie?

To jeden z najdzikszych i najczystszych regionów Polski — znajdziesz tu aż cztery parki narodowe: Biebrzański (Czerwone Bagno), Białowieski (żubry) Narwiański (kładki nad rozlewiskami) i Wigierski (jeziora i grądy). Odkryjesz społeczności z unikalnym dziedzictwem kulturowym: Tatarzy w Kruszynianach, Żydzi w Tykocinie, wsi z oryginalną architekturą w Krainie Otwartych Okiennic. Znajdziesz autentyczne smaki Podlasia: kiszkę, babkę, zaguby czy tatarskie pierogi – nie do skosztowania nigdzie indziej. A do tego: rzadkie perełki jak Leptodora II, megafony na Bugu czy ruiny opuszczonych cerkwi — idealne dla poszukiwaczy piękna i ciszy.

Podlasie to podróż do świata, w którym natura, kultura i kuchnia splatają się w niecodzienną całość. Gdzie żubry przemierzają puszcze, drewniane domy opowiadają historię pokoleń, a smak kartaczy czy babki ziemniaczanej przywołuje korzenie regionu. To idealna destynacja dla tych, którzy chcą delektować się ciszą Doliny Bugu, smakiem tatarskich mantów, przyrodą, która zachwyca.

Czytaj więcej