Warto spróbować tutaj nie tylko pierników świdnickich czy wrocławskiego bigosu. Odkryj bogactwo smaków, jakie oferuje ten region - wpływy kuchni świata odbiły się z ogromną korzyścią dla lokalnych pyszności.
Powstaje z cienko wałkowanego ciasta, które następnie nadziewa się wybranym farszem i zapieka. W 2017 roku bałkańska pita z Lipian trafiła na listę produktów tradycyjnych.
To obowiązkowa pozycja podczas rodzinnych uroczystości i wiejskich imprez. W 2008 zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii “Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. dolnośląskim".
Postną zupę serwowano najczęściej w okolicy świąt. Od 2017 roku widnieje na liście produktów tradycyjnych w kategorii “Gotowe dania i potrawy”.
To świąteczne danie w 2008 roku zagościło na liście produktów tradycyjnych, dumnie reprezentując dolnośląskie dziedzictwo kulinarne.
Masz więcej popisowych dań?
Czekamy na Twoje zgłoszenia!
Makaron z truskawkami i białym serem to danie, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa. W sezonie na świeże owoce wraca na stoły w polskich domach. U mnie ta prosta potrawa musi być z konkretnym rodzajem makaronu i twarogu.
Przepis redakcji
więcejMoskole, znane jako góralskie placki ziemniaczane, to kulinarny skarb Podhala. Te puszyste i aromatyczne placki, przygotowywane z ugotowanych ziemniaków, są nieodłącznym elementem kuchni góralskiej
zobaczObowiązkowo gościła na wielkanocnym stole, wprowadzając do jadłospisu odrobinę ostrości. Obrowska zupa chrzanowa to wyjątkowe danie z regionu łódzkiego, po które warto sięgać nie tylko od święta.
zobaczWielkopolski galart, znany w innych regionach Polski jako "zimne nóżki", to tradycyjna potrawa mięsna, która gości na stołach Wielkopolan od wieków. Mimo że galarety mięsne są popularne w całej Polsce, Wielkopolanie wyróżniają się swoją własną, unikalną nazwą tego dania.
zobaczKanapka ze śledziem to niepozorny, ale wyjątkowy przysmak z Cieszyna. Poznaj jej historię, składniki i dowiedz się, dlaczego stała się kulinarną wizytówką regionu. Odkryj, jak przygotować ją w domu i co sprawia, że cieszy się niesłabnącą popularnością.
zobaczMoskole
Obrowska zupa chrzanowa
Wielkopolski galart
Kanapka ze śledziem z Cieszyna. Przysmak, który podbija serca i podniebienia