Ciasto drożdżowe streuselkuchen
Wrocławskie ciasto drożdżowe streuselkuchen z cynamonową kruszonką to nie tylko kulinarny przysmak, ale także część lokalnej kultury. Od wieków podbija serca smakoszy swoim smakiem. To wypiek, który łączy pokolenia i jest symbolem domowego ciepła.
Składniki:
- Ciasto
- 500 g mąki,
- 100 g cukru,
- 50 g drożdży,
- 1 jajko,
- 3-4 żółtka,
- 100 g masła,
- 1 szklanka mleka,
- szczypta soli.
- Kruszonka
- 500 g mąki,
- 250 g masła,
- 250 g cukru,
- 3 żółtka.
- Masa twarogowa:
- 1,5 kg półtłustego twarogu,
- 6 jajek,
- 2,5 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 175 g masła,
- 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej lub 1,5 opakowania budyniu śmietankowego,
- skórka otarta z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Podgrzej mleko z cukrem, dodaj drożdże i parę łyżek mąki. Odstaw do wyrośnięcia.
- Gdy zaczyn urośnie, dodaj jajka i wymieszaj. Wlej zaczyn do mąki z solą, zamieszaj, dodaj masło, wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
- Ciasto podziel na 2 części. Blachę wyłóż pergaminem, ułóż połowę ciasta i ponakłuwaj widelcem.
- Ser przepuść przez maszynkę, żółtka utrzyj z cukrem i masłem, dodaj ser, skrobię, skórkę cytryny, wymieszaj. Dodaj ubite białka i delikatnie połącz z masą twarogową.
- Nadzienie wyłóż na ciasto, przykryj drugą częścią ciasta. Ze składników na posypkę przygotuj kruszonkę i rozrzuć ją na wierzchu.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.
Przepis na Streuselkuchen – ciasto drożdżowe z kruszonką
Wrocławski kołocz to ciasto, które łączy pokolenia i jest symbolem domowego ciepła. Jego prostota i niezrównany smak sprawiają, że jest idealny na każdą okazję.
Ciasto drożdżowe streuselkuchen, znane również jako kołacz lub kołocz, ma długą i bogatą tradycję. To połączenie puszystego ciasta, chrupiącej kruszonki oraz warstwy masy makowej, serowej lub z sezonowych owoców. Wywodzi się z Niemiec i od wieków stanowi część niemieckiej tradycji cukierniczej. Kołocz wywodzi się z Niemiec, gdzie od wieków jest popularnym ciastem drożdżowym z kruszonką. W Bawarii i Hesji nadal jest pieczony na rodzinne uroczystości i festyny.
Streuselkuchen zyskało również miano tradycyjnego wypieku na Dolnym Śląsku. Po zakończeniu II wojny światowej, kiedy Śląsk znalazł się w granicach Polski, tradycje kulinarne regionu zyskały nowy wymiar. Niektóre przepisy przetrwały, a wrocławski kołocz stał się jednym z symboli tego regionu. Dziś jest on częstym wypiekiem serwowanym na spotkaniach rodzinnych, lokalnych festynach czy też jako zwykły podwieczorek do kawy.