To region, gdzie tradycja splata się z nowoczesnością, oferując zarówno klasyczne, rybackie dania, jak i nowatorskie interpretacje lokalnych smaków. Paszteciki szczecińskie czy paprykarz to tylko początek charakterystycznych dla tego obszaru propozycji.
Podawane z czerwonym barszczem, stanowią kultowy element lokalnej kuchni. Na liście produktów regionalnych widnieje od 2010 roku.
W 2020 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii „Gotowe dania i potrawy” w województwie zachodniopomorskim.
Często serwowano je w czasie świąt i rodzinnych spotkań. Od 2015 roku widnieją na liście produktów tradycyjnych w kategorii “Gotowe dania i potrawy w woj. zachodniopomorskim".
Deser ten, przygotowywany od ponad 50 lat w szczecińskim „Gastronomiku”, jest ważnym elementem lokalnej tradycji.
Masz więcej popisowych dań?
Czekamy na Twoje zgłoszenia!
Makaron z truskawkami i białym serem to danie, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa. W sezonie na świeże owoce wraca na stoły w polskich domach. U mnie ta prosta potrawa musi być z konkretnym rodzajem makaronu i twarogu.
Przepis redakcji
więcejMoskole, znane jako góralskie placki ziemniaczane, to kulinarny skarb Podhala. Te puszyste i aromatyczne placki, przygotowywane z ugotowanych ziemniaków, są nieodłącznym elementem kuchni góralskiej
zobaczObowiązkowo gościła na wielkanocnym stole, wprowadzając do jadłospisu odrobinę ostrości. Obrowska zupa chrzanowa to wyjątkowe danie z regionu łódzkiego, po które warto sięgać nie tylko od święta.
zobaczWielkopolski galart, znany w innych regionach Polski jako "zimne nóżki", to tradycyjna potrawa mięsna, która gości na stołach Wielkopolan od wieków. Mimo że galarety mięsne są popularne w całej Polsce, Wielkopolanie wyróżniają się swoją własną, unikalną nazwą tego dania.
zobaczKanapka ze śledziem to niepozorny, ale wyjątkowy przysmak z Cieszyna. Poznaj jej historię, składniki i dowiedz się, dlaczego stała się kulinarną wizytówką regionu. Odkryj, jak przygotować ją w domu i co sprawia, że cieszy się niesłabnącą popularnością.
zobaczMoskole
Obrowska zupa chrzanowa
Wielkopolski galart
Kanapka ze śledziem z Cieszyna. Przysmak, który podbija serca i podniebienia