menu województwa

Prażnica na bretlingach

Pod tajemniczo brzmiącą nazwą skrywa się jajecznica z dodatkiem wędzonych rybek. To potrawa, którą Kaszubi często zajadają się na śniadanie, w szczególności to, które serwowane jest w weekend.

Prażnica
Źródło zdjęcia: Adobe Stock

Składniki:

  • 20 g słoniny, smalcu lub boczku,
  • 6 jajek,
  • 100 g wędzonych szprotów,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek,
  • grzanki lub świeże pieczywo.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do miski, dopraw solą i pieprzem, a następnie rozkłóć widelcem. Pamiętaj, że wędzone szprotki dodadzą soli, więc nie przesadzaj z jej ilością.
  2. Pokrój słoninę na kawałki i wrzuć na patelnię. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj wędzone szprotki i smaż, aż skórka stanie się chrupiąca.
  3. Wlej na patelnię rozkłócone jajka i smaż, aż się zetną, pamiętając o mieszaniu.
  4. Gotową jajecznicę przełóż na talerz, udekoruj szczypiorkiem i podaj z pieczywem.

Przepis na prażnicę na bretlingach

Kaszubski przepis to pyszna odskocznia od klasycznej jajecznicy. Okazuje się, że wędzone szprotki w połączeniu z jajkami smakują naprawdę dobrze.

Szproty, ze względu na swój mały rozmiar, nie były pożądanym towarem na rynku, dlatego trafiały głównie na stoły rybaków i mieszkańców nadmorskich wiosek. Nadmiar ryb sprawił, że pomysłowe gospodynie szukały sposobów na ich wykorzystanie, dodając je do jajecznicy, nazywanej prażnicą. W takiej formie szproty stały się produktem tradycyjnym, znanym jako kaszubski brétling, który w 2021 roku trafił na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na liście produktów regionalnych znajduje się również kaszubska jajecznica na węgorzu, zwana prażnicą na wãgòrzù.

Na co dzień w kuchniach królowały kobiety, ale w wielu domach to właśnie ta jajecznica była daniem popisowym mężczyzn. Mogli się pochwalić swoimi umiejętnościami kulinarnymi. W wielu kaszubskich domach prażnica jest obowiązkowym elementem niedzielnego śniadania. W zależności od regionu może być przyrządzana na różne sposoby. W niektórych rejonach Kaszub dodaje się szprotki, ale czasem używa się do tego węgorza lub po prostu wędzonki.

Prażnica to danie, które doskonale łączy tradycję z nowoczesnością, oferując wyjątkowy smak, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kaszubskiej kuchni i słonych smaków.

Czytaj więcej