Jabłuszka w koszulkach
Jabłuszka w koszulkach to wyjątkowy deser, który na stałe wpisał się w kulinarne tradycje Pomorza Zachodniego. Ten słodki przysmak, przygotowywany od ponad 50 lat w szczecińskim "Gastronomiku" jest nie tylko pysznym deserem, ale również ważnym elementem lokalnej tradycji.
Składniki:
- ok. 500-550 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 2 jajka,
- 40 g świeżych drożdży,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1 łyżka cukru,
- pół szklanki gęstej śmietany,
- 4 do 5 średnich jabłek odmiany Ligol lub Champion,
- lukier do dekoracji,
- odrobina mąki do podsypania.
Sposób przygotowania:
- Umyj jabłka, obierz je ze skórki, pokrój na osiem części i usuń gniazda nasienne.
- Drożdże rozetrzyj z cukrem w małym naczyniu i odstaw na kilka minut, aż staną się płynne.
- Do miski przesiej mąkę i dodaj sól.
- Dorzuć pokrojone w kostkę zimne masło i rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.
- Dodaj rozpuszczone drożdże, śmietanę i jajka i zagnieć elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypuj mąką.
- Podziel ciasto na kilka części i rozwałkuj każdą z na okrągły placek o grubości 3 mm.
- Wytnij prostokąty. Na jednym kawałku umieść jabłko, przykryj drugim kawałkiem ciasta i zaklej. Nakłuj lekko na górze.
- Ułóż jabłuszka w cieście na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Gdy ciastka nieco przestygną, udekoruj je lukrem.
Jabłuszka w koszulkach to nic innego jak pieczone jabłka, otulone kruchym, drożdżowym ciastem i polane cytrynowym lukrem. Nazwa "w koszulkach" nawiązuje do sposobu ich przygotowania, gdzie kawałek jabłka umieszczany jest pomiędzy dwoma kawałkami ciasta, które po upieczeniu tworzą swego rodzaju "koszulkę". Sekret wyjątkowego smaku jabłuszek w koszulkach tkwi w tradycyjnym, niezmiennym od lat cieście krucho-drożdżowym oraz tego ciasta z jabłkami odmiany Ligol lub Champion, uprawianymi w sadach Pomorza Zachodniego.
Historia jabłuszek w koszulkach sięga ponad pół wieku. Od początku istnienia "Gastronomika", przyszli cukiernicy uczyli się ich przygotowywania w ramach praktycznych warsztatów. Początkowo jabłuszka były dostępne jedynie w szkole, ale w latach 90. XX wieku, po otwarciu szkolnego punktu sprzedaży, stały się ogólnodostępne. Dziś ten uczniowski wyrób jest chętnie kupowany przez mieszkańców regionu i stanowi słodki akcent wielu uroczystości.
Przepis na jabłuszka w koszulkach
To pyszny przepis na deser z jabłkami, który świetnie zastąpi drożdżówki i szarlotkę. Świetnie sprawdzą się jako jeden ze świątecznych wypieków czy też słodki podwieczorek osładzający popołudniową kawę.
Szczecińskie jabłuszka w koszulkach podawaj lekko ciepłe. Możesz lukier zastąpić także cukrem pudrem – posyp ciastka dopiero wtedy, gdy przestygną. Smacznego!