menu województwa

Śledzie po kaszubsku

Śledzie to danie, którym Kaszubie zajadają się nie tylko od święta. Często serwowane są na piątkowy obiad, a nawet na śniadanie. W wersji po kaszubsku obsmaża się go na patelni i serwuje w towarzystwie cebuli oraz sosu śmietanowego.

Śledź po kaszubsku
Źródło zdjęcia: Adobe Stock

Składniki:

  • 10-12 małych ziemniaków
  • olej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 250 g marynowanych filetów śledziowych,
  • pół cebuli,
  • pół jabłka,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i ułóż w żaroodpornym naczyniu wyłożonym folią.
  2. Nakłuj widelcem, polej olejem i posyp solą. Wymieszaj.
  3. Zawiń górne krawędzie folii, aby przykryć ziemniaki.
  4. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 45 minut.
  5. Po tym czasie rozwiń folię, lekko rozgnieć ziemniaki widelcem i piecz bez przykrycia przez kolejne 15 minut.
  6. Filety śledziowa namocz.
  7. Pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do miski.
  8. Dodaj pokrojone jabłka oraz cebulę, wlej śmietanę i wymieszaj.
  9. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wstaw do lodówki na 30 minut.
  10. Podawaj upieczone ziemniaki w mundurkach z przygotowanymi śledziami po kaszubsku. Smacznego!

Przepis na śledzie po kaszubsku

Błędnie krąży przekonanie, że śledź po kaszubsku to kawałki ryby w marynacie z przecieru pomidorowego oraz papryki. Składniki te, charakterystyczne dla współczesnej wersji śledzia po kaszubsku, pojawiły się dopiero w latach 80. XX wieku, za czasów socjalistycznej gospodarki. Tymczasem kaszubska kuchnia była prosta i oparta na lokalnych, łatwo dostępnych produktach, a nie na importowanych nowościach.

Hylyng to kaszubska nazwa śledzia, który od wieków stanowił podstawę diety mieszkańców tego regionu, zwłaszcza biedniejszych warstw społecznych. Śledź jest bohaterem wielu legend i opowieści ludowych, a także podstawowym składnikiem wielu potraw. Był tani i znacznie dostępniejszy niż dorsz – ten trafiał częściej na stoły bogatszych mieszkańców Kaszub.

Nic więc dziwnego, że Kaszubi potrafią przyrządzać śledzia na ponad sto sposobów, gotując, prażąc, wędząc i susząc. Pod oryginalną nazwą śledź po kaszubsku znaleźć można marynowane filety śledziowe w śmietanie z dodatkiem cebuli i obowiązkowymi pulkami, czyi ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Przepis na śledzia po kaszubsku, znany od ponad 100 lat i przekazywany z pokolenia na pokolenie i trafił na listę produktów regionalnych i tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czytaj więcej