Śledzie po kaszubsku
Śledzie to danie, którym Kaszubie zajadają się nie tylko od święta. Często serwowane są na piątkowy obiad, a nawet na śniadanie. W wersji po kaszubsku obsmaża się go na patelni i serwuje w towarzystwie cebuli oraz sosu śmietanowego.
Składniki:
- 10-12 małych ziemniaków
- olej,
- sól i pieprz do smaku,
- 250 g marynowanych filetów śledziowych,
- pół cebuli,
- pół jabłka,
- 4 łyżki śmietany 18 proc.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i ułóż w żaroodpornym naczyniu wyłożonym folią.
- Nakłuj widelcem, polej olejem i posyp solą. Wymieszaj.
- Zawiń górne krawędzie folii, aby przykryć ziemniaki.
- Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 45 minut.
- Po tym czasie rozwiń folię, lekko rozgnieć ziemniaki widelcem i piecz bez przykrycia przez kolejne 15 minut.
- Filety śledziowa namocz.
- Pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do miski.
- Dodaj pokrojone jabłka oraz cebulę, wlej śmietanę i wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Podawaj upieczone ziemniaki w mundurkach z przygotowanymi śledziami po kaszubsku. Smacznego!
Przepis na śledzie po kaszubsku
Błędnie krąży przekonanie, że śledź po kaszubsku to kawałki ryby w marynacie z przecieru pomidorowego oraz papryki. Składniki te, charakterystyczne dla współczesnej wersji śledzia po kaszubsku, pojawiły się dopiero w latach 80. XX wieku, za czasów socjalistycznej gospodarki. Tymczasem kaszubska kuchnia była prosta i oparta na lokalnych, łatwo dostępnych produktach, a nie na importowanych nowościach.
Hylyng to kaszubska nazwa śledzia, który od wieków stanowił podstawę diety mieszkańców tego regionu, zwłaszcza biedniejszych warstw społecznych. Śledź jest bohaterem wielu legend i opowieści ludowych, a także podstawowym składnikiem wielu potraw. Był tani i znacznie dostępniejszy niż dorsz – ten trafiał częściej na stoły bogatszych mieszkańców Kaszub.
Nic więc dziwnego, że Kaszubi potrafią przyrządzać śledzia na ponad sto sposobów, gotując, prażąc, wędząc i susząc. Pod oryginalną nazwą śledź po kaszubsku znaleźć można marynowane filety śledziowe w śmietanie z dodatkiem cebuli i obowiązkowymi pulkami, czyi ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Przepis na śledzia po kaszubsku, znany od ponad 100 lat i przekazywany z pokolenia na pokolenie i trafił na listę produktów regionalnych i tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.