menu województwa

Zupa nic

Zupa nic to słodka zupa obiadowa z kilku prostych składników. Chociaż znana jest w wielu rejonach Polski, to swoimi korzeniami sięga województwa zachodniopomorskiego.

Zupa Nic
Źródło zdjęcia: Pyszności

Składniki

  • 500 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 8 łyżek cukru,
  • laska wanilii,
  • mięta do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  2. Połącz żółtka z cukrem w osobnej misce, używając rózgi kuchennej.
  3. Do rondelka przelej mleko, dodaj wydrążone nasiona wanili oraz laskę i podgrzej.
  4. Gdy mleko będzie ciepłe, ułóż na jego powierzchni kleksy białkowe i gotuj je przez minutę z każdej strony. Wyjmij obłoczki i odłóż na bok.
  5. Zdejmij garnek z palnika i wlej do środka żółtka z cukrem.
  6. Dokładnie wymieszaj, a gotową zupę rozlej do talerzy. Pamiętaj o wyciągnięciu laski.
  7. Dodaj białkowe obłoczki i udekoruj miętą.

Zupa "nic" to słodka zupa mleczna, która swoje korzenie ma na Pomorzu Zachodnim sięga lat 50. XX wieku. Pierwsze udokumentowane przepisy, publikowane w "Kurierze Szczecińskim", zawierały ryż, co czyniło z zupy sycące danie. Kiedy w powojennej rzeczywistości lista dostępnych produktów była krótsza, zupa ta okazywała się być kreatywnym rozwiązaniem codziennych problemów.

Z czasem, gdy dostępność produktów spożywczych się poprawiła, ryż stał się opcjonalnym dodatkiem, a zupa "nic" zaczęła być traktowana jako wykwintny deser, serwowany podczas specjalnych okazji.

Zupa nic na słodko

Przepis na zupę "nic" był przekazywany z pokolenia na pokolenie, czego dowodem jest zapis w zeszycie repatriantki z Kresów Wschodnich, pochodzący z lat 80. XX wieku. Jej słodki smak do dziś podbija kubki smakowe.

Czytaj więcej