Zupa nic
Zupa nic to słodka zupa obiadowa z kilku prostych składników. Chociaż znana jest w wielu rejonach Polski, to swoimi korzeniami sięga województwa zachodniopomorskiego.
Składniki
- 500 ml mleka,
- 3 jajka,
- 8 łyżek cukru,
- laska wanilii,
- mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę.
- Połącz żółtka z cukrem w osobnej misce, używając rózgi kuchennej.
- Do rondelka przelej mleko, dodaj wydrążone nasiona wanili oraz laskę i podgrzej.
- Gdy mleko będzie ciepłe, ułóż na jego powierzchni kleksy białkowe i gotuj je przez minutę z każdej strony. Wyjmij obłoczki i odłóż na bok.
- Zdejmij garnek z palnika i wlej do środka żółtka z cukrem.
- Dokładnie wymieszaj, a gotową zupę rozlej do talerzy. Pamiętaj o wyciągnięciu laski.
- Dodaj białkowe obłoczki i udekoruj miętą.
Zupa "nic" to słodka zupa mleczna, która swoje korzenie ma na Pomorzu Zachodnim sięga lat 50. XX wieku. Pierwsze udokumentowane przepisy, publikowane w "Kurierze Szczecińskim", zawierały ryż, co czyniło z zupy sycące danie. Kiedy w powojennej rzeczywistości lista dostępnych produktów była krótsza, zupa ta okazywała się być kreatywnym rozwiązaniem codziennych problemów.
Z czasem, gdy dostępność produktów spożywczych się poprawiła, ryż stał się opcjonalnym dodatkiem, a zupa "nic" zaczęła być traktowana jako wykwintny deser, serwowany podczas specjalnych okazji.
Zupa nic na słodko
Przepis na zupę "nic" był przekazywany z pokolenia na pokolenie, czego dowodem jest zapis w zeszycie repatriantki z Kresów Wschodnich, pochodzący z lat 80. XX wieku. Jej słodki smak do dziś podbija kubki smakowe.