Ruchanki z jabłkami
Kaszubskie ruchanki to puszyste placuszki drożdżowe z jabłkami, które zachwycają smakiem i prostotą. Okraszone cukrem pudrem staną się idealnym podwieczorkiem i słodkim śniadaniem.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 400 ml mleka,
- 60 g masła,
- 2 łyżki cukru,
- 7 g suchych drożdży,
- 3 jabłka,
- masło klarowane lub olej,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Podgrzej mleko z masłem, aż tłuszcz się rozpuści.
- Przesiej mąkę do miski, dodaj suche drożdże i cukier. Wlej ciepłe mleko z masłem, wbij jajka i wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 40 minut.
- Obierz jabłka, pokrój w cienkie plasterki, a następnie w kostkę. Dodaj do wyrośniętego ciasta.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane lub olej. Wykładaj porcje ciasta łyżką i smaż z obu stron, aż się zarumienią.
- Gotowe ruchanki oprósz cukrem pudrem.
Przepis na kaszubskie ruchanki
Kaszubskie racuchy z jabłkami świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Przepis jest prosty, ale trzeba poczekać, aż ciasto drożdżowe podrośnie.
Ruchanki zaskakują nietypową nazwą, pod którą skrywają się puszyste placuszki. Dawniej powstały w dniu wypieku chleba. Zanim piec chlebowy się rozgrzał z dzieży, w której wyrastało ciasto chlebowe na bazie mąki żytniej, odrywano niewielkie porcje ciasta. Trafiały one na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażyły się, aż podrosły i zarumieniły. Ruchanki podawano najczęściej na śniadanie, oprószając je cukrem i serwując w towarzystwie kubka kawy zbożowej. Szybko zaspokajały głód zanim upiekł się bochenek pieczywa. W biedniejszych gospodarstwach, gdzie brakowało tłuszczu, placki te pieczono bezpośrednio na rozgrzanych kręgach żelaznego pieca, zwanego "sztimrzem".
Dziś ruchanki robi się w prostszy sposób, przygotowując ciasto drożdżowe. Do środka dorzuca się często jabłka, tworząc w ten sposób drożdżowe, pulchne racuchy z owocami. Stąd też pochodzi ich wywołująca rumieńce na twarzy nazwa – po kaszubsku ruchanki to po prostu racuchy.
Kaszubskie ruchanki to przepis, który warto mieć w swoich kulinarnych zapiskach, nawet jeśli nie pochodzisz z Kaszub. To prosty i smaczny sposób na wprowadzenie regionalnych smaków do swojej kuchni.