Skrzydełka po pańsku
Skrzydełka indycze po pańsku to danie, które stanowi ważny element kulinarnego dziedzictwa Warmii i Mazur. Łączy w sobie tradycje kuchni ziemiańskiej z wpływami kuchni francuskiej. Niecodzienny przysmak regionalny zaskoczy podniebienia.
Składniki:
- 4 skrzydła z indyka,
- 1 główka czosnku,
- 4 szt. ziela angielskiego,
- 2-3 liście laurowe,
- 100 g musztardy,
- 300 g startych drobno pieczarek,
- 3/4 szklanki bułki tartej,
- 50 g roztopionego masła,
- posiekana natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Oczyść i osusz skrzydła z indyka, podziel na pół i włóż do garnka z osoloną wodą.
- Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Gotuj przez 30 minut, a następnie odstaw do ostudzenia.
- Zetrzyj pieczarki na tarce, połącz z bułką tartą.
- Na ostudzonych skrzydłach rozprowadź warstwę musztardy, a następnie obtocz w przygotowanej panierce.
- Ułóż skrzydła na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polej roztopionym masłem i piecz przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Upieczone skrzydła posyp świeżą natką pietruszki.
Historia skrzydełek indyczych po pańsku jest ściśle związana z tradycją hodowli indyków na Warmii i Mazurach. Już w XVIII wieku, dzięki działalności biskupa Krasickiego, mięso indycze zyskało popularność na tych terenach. Biskup Krasicki, znany ze swoich wystawnych przyjęć, serwował indyki obok innych wykwintnych mięs. Sekret smaku tkwi w nietypowej panierce przygotowanej z pieczarek.
Skrzydełka indycze po pańsku docenili także przedstawiciele ziemiaństwa. Najczęściej przygotowaniem tego dania zajmowali się nadworni kucharze, często szkoleni we Francji. Jednym z najbardziej znanych kucharzy tamtych czasów był Meinhardt z Królewca, który pracował na wielu królewskich dworach. Jego książka kucharska zawierała przepisy na potrawy z indyka, w tym właśnie ten na skrzydełka indycze po pańsku. Spisano ją około 1880 roku w majątku Kalgen. Przepis przetłumaczyła na język polski Małgorzata K. Jankowska-Buttitta i zamieściła w książce "Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur". Dzięki temu zachował się do dziś, pozwalając poznać smaki dawnej kuchni Warmii i Mazur.
Skrzydełka indycze po pańsku
To pyszna alternatywa dla klasycznych skrzydełek z kurczaka, która pozwoli na nowo odkryć polskie kuchnie regionalne. Mimo swojego dworskiego pochodzenia, przepis jest prosty do odtworzenia również we współczesnej, miejskiej kuchni.