menu województwa

Rolada śląska

Wołowa rolada to jedno z najbardziej rozpoznawanych i najchętniej zamawianych dań kuchni śląskiej. Mięsne zawijasy z ogórkami kiszonymi oraz boczkiem to pyszny przepis na niedzielny obiad.

Rolada śląska
Źródło zdjęcia: Adobe

Składniki:

  • 4 plastry udźca wołowego,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 2 cebule,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 60 g boczku wędzonego,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 2-3 ziela angielskie,
  • 1,5 litra bulionu wołowego,
  • sól i pieprz do smaku.
  • Dodatki:
  • kluski śląskie,
  • modra kapusta,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Rozbij plastry wołowiny przez folię na cienkie plasterki. Dopraw pieprzem, solą i rozsmaruj na nich musztardę.
  2. Na musztardzie ułóż pokrojoną w pióra cebulę, kawałki wędzonego boczku, plasterki czosnku oraz kawałki ogórka kiszonego.
  3. Zwiń roladkę i zabezpiecz przy pomocy sznurka wędliniarskiego.
  4. Roladki obtocz w mące pszennej i podsmaż na maśle klarowanym, aż się zarumienią z każdej strony.
  5. Do głębokiej patelni dorzuć pozostałą część cebuli, obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i podsmaż chwilę. Następnie zalej całość bulionem.
  6. Duś całość pod przykryciem na małym ogniu przez minimum 2 godziny. Co 15-20 minut mieszaj zawartość patelni.
  7. Gotowe mięso serwuj w towarzystwie klusek śląskich oraz modrej kapusty, wraz z sosem, który powstał w czasie duszenia.

Przepis na roladę śląską

Tradycyjnie roladę śląską przygotowuje się z cienko rozbitego płata wołowiny, który jest nadziewany boczkiem, ogórkiem kiszonym, cebulą i musztardą. Dzięki długiemu duszeniu mięso staje się niezwykle kruche i soczyste.

Śląska rolada to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni śląskiej. Jest najczęstszą odpowiedzią na pytanie, czego warto spróbować podczas wizyty w południowej Polsce. Podstawą jest tutaj cienko rozbita wołowina z cebulą i ogórkami, duszona w sosie własnym. Obowiązkowo do tego pojawiają się kluski śląski i modra (czerwona) kapusta. To połączenie szybko zdobyło uznanie nie tylko u mieszkańców Śląska, ale i w całej Polsce. W 2006 roku rolada śląska została wpisana na listę produktów tradycyjnych, co zdecydowanie podkreśla jej znaczenie w lokalnej kulturze kulinarnej.

Historia śląskiej rolady sięga końca XIX wieku, a jej obecność w kuchni śląskiej była już wyraźnie zaznaczona w okresie międzywojennym. Początkowo rolada była daniem serwowanym głównie podczas uroczystych okazji, takich jak wesela. Wołowina była drogim i trudnym dostępnym mięsem, przez co nie gościła na co dzień na talerzach. Gdy nadeszły lepsze czasy, śląska rolada na stołach zagościła nie tylko od święta. To ważny element lokalnej tożsamości i świadectwo kulinarnych tradycji regionu

Śląska rolada to danie, które warto spróbować, by poczuć prawdziwy smak Śląska i odkryć, jak tradycja kulinarna potrafi wzbogacić codzienne posiłki.

Czytaj więcej