Lody koronowskie z serca Kujaw
Na kulinarnej mapie tradycyjnych smaków natknąć się można na wiele pysznych niespodzianek. Między tradycyjnymi ciastami i wypiekami województwa kujawsko-pomorskiego skrywają się wyjątkowe lody, które stały się symbolem małego miasta Koronowo.
Lody koronowskie to produkt, który od 2014 roku dumnie figuruje na Liście Produktów Tradycyjnych. I nic w tym dziwnego, bo urzekają smakiem już od pierwszego polizania. Mają bardzo kremową, niemal maślaną konsystencję i bogaty smak bazujący na naturalnych składnikach. Serwowane są na klasycznym, pszennym wafelku.
Niejedna lodziarnia mogłaby się sporo nauczyć, próbując tego przysmaku. A to wszystko w niedużym mieście w województwie kujawsko-pomorskim, w Koronowie.
To, co wyróżnia lody koronowskie to naturalność. Waniliowe lody mają kremowo-żółty odcień, a ich smak to kwintesencja wanilii i świeżego, wiejskiego mleka. Różowe lody truskawkowe zachwycają smakiem świeżych owoców, podczas gdy bordowo-fioletowy wariant porzeczkowy oferuje intensywną kwaskowość. Miłośnicy słodkości docenią również ciemnobrązową wersję czekoladową, której smak to wyrafinowana, gorzka czekolada. Lody produkowane są w małych partiach i serwowane od razu po przygotowaniu. Dzięki temu do sprzedaży trafia produkt świeży i pełen smaku.
Lody jak dawniej
Dziś w przemyśle lodowym operuje się specjalistycznym sprzętem i zaawansowanymi maszynami. Dawniej produkcja wyglądała zupełnie inaczej. Chłodnictwo powszechnie nie istniało, więc trzeba było radzić sobie innymi sposobami. W dawnych czasach do chłodzenia lodów wykorzystywano lód rzeczny, cięty piłami ręcznymi i przechowywany w specjalnych lodowniach. Lód pobierano nocą, aby uniknąć jego topnienia. Choć obecnie jest to metoda historyczna, pokazuje, jak bardzo zmienił się przemysł lodowy. Dziś oczywiście nie byłoby to możliwe nie tylko ze względu na niewygodny i mało opłacalny proces, ale przede wszystkim ze względów sanitarnych.
Lody koronowskie przygotowuje się, kręcąc je w specjalnej maszynce nazywanej sabotiere. To proces czaso- i pracochłonny, niemal rzemieślniczy. Wymaga doświadczenia i umiejętności, ale przekłada się to później na niepowtarzalny smak. Jest to strategiczny moment, który pozwala na pełną kontrolę nad konsystencją i strukturą lodów, tworząc ich aksamitny charakter. Gotowe lody trafiają do specjalnych termosów ze szklanym wkładem tak jak przed laty. Ma to swój niewątpliwy urok, wzbogacony kapką sentymentu.
Te lody są całkowicie pozbawione konserwantów, sztucznych barwników i polepszaczy smaku. To po prostu tradycja, naturalne składniki i pasja. Lody koronowskie można dostać na lokalnych festynach i targach lub odwiedzić znajdującą się w Koronowie lodziarnię "Lody Koronowskie I.I. Zmudziejewscy". Ten smak to prawdziwa podróż w czasie.