Dzyndzałki z hreczką podane ze skrzeczkami
Dzyndzałki to tradycyjne danie, które na stałe wpisało się w kulinarny krajobraz Warmii i Mazur. Niewielkie pierogi, wypełnione mięsnym lub gryczanym farszem, są często porównywane do litewskich kołdunów, ale dzięki pysznemu farszowi mają swój własnym niepowtarzalny charakter.
Składniki:
- Farsz:
- 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 100-150 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól i pieprz do smaku
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 280 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- Skrzeczki:
- 300 g boczku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
Sposób przygotowania:
- Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż się zeszkli.
- Połącz z ugotowaną kaszą i pokrojonymi jajkami. Dopraw solą i pieprzem.
- Przesiej mąkę na stolnicę. Wymieszaj ciepłą wodę z solą i olejem, dodaj do mąki i zagnieć ciasto.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek, wycinaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi.
- Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
- Zrób skrzeczki. Podsmaż boczek na patelni, dodaj czosnek i majeranek. Polej ugotowane pierogi.
Dzyndzałki, wywodzące się z Kresów Wschodnich, zawdzięczają swoją nazwę charakterystycznemu kształtowi ciasta, które posiada "uszy", czyli dzyndzle. Farsz pierogów, przygotowywany z kaszy gryczanej (lokalnie zwanej hreczką) i skwarek z boczku lub słoniny (skrzeczki), cieszy się ogromną popularnością na Warmii i Mazurach.
Dzyndzałki od dawna królują na stołach regionu, zarówno w domowych kuchniach, jak i lokalnych karczmach. Mimo że eksperymentowano z różnymi nadzieniami, takimi jak surowe mięso wołowe, gęsina czy wędzona ryba, to właśnie wersja z kaszą gryczaną i skwarkami zdobyła największe uznanie i została wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jak zrobić dzyndzałki
Dzyndzałki to pyszny sposób na to, by odkryć w swojej kuchni regionalne skarby polskiej kuchni. Te wyjątkowe pierogi, z charakterystycznymi "uszami" na brzegach, kryją w sobie bogactwo smaków i aromatów, które zachwycą każdego miłośnika tradycyjnej kuchni.
Dzyndzałki to danie, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika tradycyjnych smaków. Ich wyjątkowy farsz i aromatyczne skrzeczki sprawiają, że są prawdziwą ucztą dla podniebienia.