Ten region to stolica truskawek. W tym roku padł kolejny rekord
Truskawki kaszubskie to duma Pomorza. Miłość do tych owoców spowodowała, że do niewielkiego Chmielna przywędrowały tłumy. Stadion wypełnił się aromatem smażonych ruchanek i wypiekanych rogalików.
Festiwal Truskawek Kaszubskich odbył się po raz dziewiąty. To impreza, która nie tylko promuje lokalny produkt, ale stanowi też ważny element kaszubskiej tożsamości kulturowej. Regionalne smaki świętowano tutaj na wiele sposobów. Wybrano najlepsze przetwory, najpiękniejsze przebrania, odbywały się pokazy kulinarne i wielkie bicie rekordu, tym razem w liczbie upieczonych i zjedzonych później przez uczestników rogalików z nadzieniem z kaszubskiej truskawki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Festiwal Truskawki Kaszubskiej - święto najsłodszego polskiego przysmaku
Truskawki kaszubskie to symbol regionu
Kaszëbskô malëna, czyli truskawka kaszubska, to znacznie więcej niż tylko owoc. To prawdziwy symbol regionu i niekwestionowana duma Kaszub. Ma intensywny, słodki smak, który nie potrzebuje żadnych dodatków. Wyjątkowa słodycz nie jest przypadkowa, lecz wynika ze specyficznych warunków dojrzewania panujących na Pojezierzu Kaszubskim. Połączenie chłodnych nocy i upalnych dni w okresie dojrzewania truskawek sprzyja intensywnemu gromadzeniu cukrów w owocach. W 2008 roku trafiła nawet na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego. To ukłon w stronę historii rolnictwa Kaszub, który do dziś stanowi ważny element lokalnej gospodarki.
Święto truskawki na Kaszubach
Zapach słodkiej truskawki kaszubskiej mieszał się z gwarem rozmów, muzyką i śmiechem. Odwiedzający wydarzenie mogli docenić kulinarny kunszt nie tylko zaproszonych szefów kuchni, ale również przedstawicielek lokalnych kół gospodyń wiejskich. Fantazji w truskawkowym gotowaniu nie brakowało. Stoły uginały się pod ciężarem dżemów, kompotów, koktajli i nalewek. Kupić można było również herbatę, przygotowywaną z liści truskawek.
- Przede wszystkim trzeba mieć swoje truskawki, szukam też dziko rosnących, niepryskanych. Truskawka jest umyta, upychana do słoików i w odpowiedniej temperaturze 45°C jest fermentowana. Jak uzyskuje oczekiwany smak i zapach, wtedy przebiega proces suszenia. Jest szybki, żeby herbata nie straciła swoich walorów - opowiada nam autorka przepisu, Dorota Hebel z KGW Orzestowo.
Co roku bity jest również truskawkowy rekord. Tym razem wypiekano kruche rogaliki w hurtowej ilości. Na czele przygotowań stanął szef kuchni Łukasz Konik, który wraz ze swoimi pomocnikami przygotował ich aż 1570. Do owoców cukru nie dodawano, bo kaszubska odmiana słynie ze swojej słodyczy. O ile samo przygotowanie zajęło trochę czasu, o tyle zjedzenie rogalików zajęło zaledwie kilka minut. Dopisała pogoda, dopisali goście, więc i truskawkowe specjały znikały w mgnieniu oka. Można było również wsiąść do drabiniastego wozu i zostać wywiezionym w pole, gdzie czekały krzaczki truskawek do zebrania.
Podczas Festiwalu Truskawek Kaszubskich truskawki były dosłownie wszędzie, dominując w każdym zakątku imprezy. Można było kupić je w kobiałkach, postawić na przetwory, wziąć udział w konkursie na przebranie czy nawet zostać królową truskawek. Niepowtarzalny smak i aromat kaszubskich owoców przyciągnęły tak wielu chętnych, że w pewnych momentach ustawiały się duże kolejki, a stragany z owocami pustoszały w mgnieniu oka.
Jak na plenerową imprezę przystało, nie mogło zabraknąć czegoś na mniejszy i większy głód. Miłośnicy tradycyjnych smaków skusić się mogli na kiełbasę z grilla, pierogi, chleb ze smalcem, placki ziemniaczane i ruchanki, czyli kaszubskie racuchy. Te ostatnie serwowano również w ramach pokazu kulinarnego w towarzystwie jogurtu oraz truskawek.
W tegorocznym konkursie na najlepsze przetwory triumfowały innowacyjne smaki. Zwycięzcą w kategorii przetworów zostało Koło Gospodyń Wiejskich (KGW) Borzestowo, które zachwyciło jurorów swoim oryginalnym syropem truskawkowo-tymiankowym. Drugie miejsce zajęły KGW Jezioranki z Bimberkiem Truskawkowym, a na trzecim miejscu uplasował się Bogdan Kurecki z kiszonymi truskawkami. To pyszny dowód na to, że truskawka doskonale sprawdza się nawet w tak nieoczywistych połączeniach.