Makaron z truskawkami i białym serem - smak dzieciństwa, który wraca latem
Makaron z truskawkami i białym serem to danie, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa. W sezonie na świeże owoce wraca na stoły w polskich domach. U mnie ta prosta potrawa musi być z konkretnym rodzajem makaronu i twarogu.
Składniki:
- 200 g makaronu kolanka,
- 150 g sera białego tłustego,
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,
- 350 g truskawek,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem soli.
- W tym czasie truskawki umyj, osuszy i pokrój na mniejsze kawałki. Część możesz zblendować.
- Biały ser rozgnieć widelcem, dodaj cukier i śmietanę.
- Odcedzony makaron wyłóż na talerze, dodać ser, polej truskawkami i dodaj jako dekorację resztę. Jeśli truskawki są słodkie, nie musisz dodatkowo dosładzać dania.
Wielu dorosłych z rozrzewnieniem wspomina makaron z truskawkami i białym serem. To danie, które pojawiało się na stołach w ciepłe, letnie dni, kiedy truskawki były najsłodsze. Prosty przepis, szybkie przygotowanie i wyjątkowy smak sprawiają, że ten przysmak nie traci na popularności. Makaron z truskawkami i białym serem można przygotować na wiele sposobów. Niektórzy dodają do masy wanilię, inni sięgają po jogurt zamiast śmietany. Popularne są także wersje z dodatkiem miodu, orzechów lub odrobiną cynamonu. Nie bez powodu właśnie na start Kulinarnej Stolicy Polski wybrałam pod przepis miesiąca te sezonowe pyszności w wersji, jaką podaje się u mnie w domu w Małopolsce. A jak to danie jada się u ciebie?
Kolejne odsłony Przepisu miesiąca na Kulinarnej Stolicy Polski chcemy tworzyć razem! Za pomocą prostego formularza wyślij nam swoje regionalne, domowe danie, które chcesz pokazać innym i zainspirować do gotowania. Złap szansę na wygranie zestawów Pyszności - książkę kucharską i praktyczne gadżety do kuchni jak kubek czy szczypce.