Żabieckie gały
Żabieckie gały to tradycyjne danie, które wywodzi się z Żabca, niewielkiej wsi położonej w województwie świętokrzyskim. Te proste, ale sycące ziemniaczane kluski są ważnym elementem lokalnej kuchni, szczególnie cenionym za swoją prostotę i regionalny charakter.
Składniki:
- 1 kg surowych ziemniaków typu C,
- 1 średnia cebula,
- mąka pszenna i ziemniaczana,
- 2 jajka,
- sól, pieprz,
- 100 g boczku do omasty.
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj i podsmaż, następnie odstaw do ostygnięcia.
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubych oczkach, a następnie lekko odciśnij z nadmiaru wody przez ściereczkę.
- Do masy ziemniaczanej dodaj cebulę, jajka, sól i pieprz oraz tyle mąki pszennej, żeby wsunięta do masy łyżka "stała".
- Składniki wymieszaj, aż uzyskasz ciasto o jednolitej konsystencji.
- Ciasto nabieraj łyżką (możesz wcześniej zanurzyć ją w oleju), a następnie kładź na wrzącą wodę. Kluski gotuj do momentu wypłynięcia.
- Gotowe żabie gały podawaj z podsmażonym boczkiem. Możesz je również okrasić zarumienioną cebulą. Smacznego!
Przepis na żabieckie gały
Chociaż dzisiejszej dostępności produktów nie ma co porównywać do tamtych czasów, to żabie gały dalej pozostały żywe w wielu domach. Mieszkanki Żabiec dbają o to, aby tradycja tego dania nie zaginęła, prezentując je na konkursach, wystawach i pokazach kulinarnych. To pyszny sposób na to, by odkryć kulinarną mapę Polski.
Żabieckie gały to danie, które od pokoleń jest znane w kuchni świętokrzyskiej. Nazwa "gały" pochodzi od kształtu klusek, które formuje się w dłoniach na kształt kul lub owali. W gwarze ludowej "gała" oznacza kulę, bryłę lub coś okrągłego. Ziemniaki ze względu na swoją dostępność stanowiły podstawę kuchni chłopskiej. Były obecne w większości posiłków, co zaowocowało wieloma recepturami bazującymi na tym składniku. Żabieckie gały, jak sama nazwa wskazuje, są specjalnością gospodyń ze wsi Żabiec. To właśnie tam narodziła się tradycja tych smacznych i prostych klusek.
Historia żabieckich gał sięga czasów zaboru rosyjskiego, kiedy to mieszkańcy regionu zmagali się z trudnościami związanymi z "przednówkiem". Trudne warunki ekonomiczne w połączeniu z ziemiami, na których uprawiano ziemniaki, sprawiły, że to właśnie te warzywa stały się podstawowym składnikiem diety lokalnej ludności. Żabieckie gały, przygotowywane z ziemniaków i mąki, były sycącym i pożywnym daniem, które pozwalało przetrwać trudne czasy.