menu województwa

Łódzki żulik

Żulik to turecki słodki chlebek, naszpikowany w środku słodkimi rodzynkami. To jeden z symboli tego regionu, który od pokoleń gości na stołach mieszkańców Łodzi.

Żulik
Źródło zdjęcia: Adobe Stock

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (typ 500),
  • 30 g cukru,
  • 40 g masła,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 30 g kawy zbożowej,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g miodu,
  • 100 g rodzynek,
  • 2 jajka,
  • 2 g soli.

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej mleko i rozpuść w nim cukier oraz drożdże. Odstaw na 20 minut.
  2. Roztop masło w rondelku, dodaj miód, jeśli jest stały.
  3. Przesiej mąkę, kawę i sól do miski, dodaj masło z miodem.
  4. Utrzyj jajka i dodaj do mąki, wymieszaj. Dodaj rozczyn i rodzynki, wyrób ciasto.
  5. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut.
  6. Podziel masę na 3-4 bochenki.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.

Żulik doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi dodatkami, jak konfitury, jak i z twarogiem czy śledziem. Smacznego!

Pod ciemną, mocno wypieczoną skórką o karmelowej nucie skrywa się słodkie wnętrze chlebka z rodzynkami. Swój niezwykły aromat zawdzięcza dwóm nietypowym składnikom: kawie zbożowej i melasie, najczęściej buraczanej lub z karobu. Żulik to połączenie dwóch wypieków w jeden – ciasta oraz chleba.

Historia żulika sięga lat 60. XX wieku. Mehmet Nuri Fazli Oglu, pochodzący z Turcji emigrant, otworzył piekarnię w Łodzi przy ulicy Pomorskiej. Jego tureckie chlebki, jak początkowo nazywano żuliki, szybko zdobyły popularność wśród mieszkańców miasta. Łodzianie mawiali, że idą po chleb "do Turka". Żeby jednak zjeść słodki chlebek, trzeba było odstać swoje w długiej kolejce. Trend podłapały również inne piekarnie, które zaczęły wypiekać swoje żuliki. Ciężko znaleźć ten wypiek poza Łodzią, a i w samej stolicy województwa rozglądać się za nim trzeba raczej po tradycyjnych, rzemieślniczych piekarniach.

Czytaj więcej