Wystarczą trzy składniki. Warmińskie kluchy to nie tylko dodatek do obiadu
Warmińskie kluchy to danie idealnie obrazujące prostotę kuchni regionalnych. To kulinarna wizytówka Warmii, która w tym roku została oficjalnie wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
- Startą masę ziemniaczaną dokładnie odsącz z nadmiaru wody. Możesz to zrobić przez gazę lub lnianą ściereczkę.
- Do odsączonej masy ziemniaczanej dodaj 2-3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie, ale krótko wymieszaj ciasto. Powinno być na tyle zwarte, by dało się formować.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
- Ciasto wyłóż na płaską powierzchnię, może to być deska lub odwrócona pokrywka.
- Za pomocą łyżki lub noża rzucaj kluski nieregularnego kształtu o wielkości ok. 2-3 cm bezpośrednio na gotujący się wrzątek.
- Gotuj przez kilka minut. Kluski będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyłów je łyżką cedzakową, odsącz na sicie, a następnie przelej zimną wodą, aby zapobiec ich sklejaniu się.
Tradycyjna kuchnia dawnych Prus Wschodnich, na obszarze której dziś leżą Warmia i Mazury, bazowała na produktach tanich i dostępnych. Nie mogło więc zabraknąć w niej prostego w uprawie i sycącego ziemniaka. Widać to nie tylko w dzyndzałkach czy fraszynkach (kotletach ziemniaczanych z nadzieniem), ale i w prostych kluskach z ziemniaków i mąki.
Kluchy warmińskie
Obok placków ziemniaczanych i babki to właśnie kluchy najczęściej pojawiały się na stołach. Widać to nawet w historycznych wzmiankach i książkach, które opisywały codzienne życie w tym regionie. Są nieregularne i lekko twarde. W zależności od tego, jaką odmianę ziemniaków wykorzystuje się do ich przygotowania, mogą być lekko sine lub beżowe.
Ich ziemniaczany, delikatnie słony smak idealnie komponował się z dodatkami pochodzącymi z własnego gospodarstwa. Chociaż najpopularniejsza była wersja ze skwarkami i twarogiem, kluchy równie często podawano z kwaśną maślanką lub śmietaną, a nawet jako sycący dodatek do zup, na przykład grzybowej przygotowanej na bazie grzybów z okolicznych lasów, których nie brakuje w warmińsko-mazurskim.
Kluchy warmińskie to esencja kuchni zero waste, która maksymalnie wykorzystywała proste dary natury, ceniąc pożywność ponad przepych. To właśnie dzięki tej prostocie i autentyczności danie przetrwało lata i nadal gości na stołach.