Sernik jak u babci? Odkrywamy sekret idealnego, regionalnego klasyka z KGW Barwianki
Czy istnieje coś bardziej kojącego niż kawałek domowego, pachnącego sernika? Reporter Michał Biały wyrusza w podróż, by odkryć tajemnicę prawdziwie regionalnego, klasycznego sernika, który podbija serca i podniebienia od pokoleń! W swoim poszukiwaniu idealnego przepisu, Michał podpytał ekspertkę z Koła Gospodyń Wiejskich na Podlaskim Święcie Sera 2025.
Składniki:
- 1 kg twarogu,
- 8 jajek,
- 1 masło roślinne,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru.
Sposób przygotowania:
- Oddzielić żółtka od białek. Białka schłodzić.
- Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie zmiksować z miękkim masłem.
- Dodać twaróg, dalej ucierać.
- Białka ubić na sztywno.
- Na koniec wmieszać ubite białka, mąkę ziemniaczaną i przelać do formy.
- Piec w 160 - 170 stopniach Celsjusza, przez ok. 50 minut.
W ramach naszej kulinarnej serii odwiedziliśmy Koło Gospodyń Wiejskich Barwianki z Dobrzyniówki, by poznać sekrety prawdziwie domowego, regionalnego wypieku. Tym razem pytanie padło o sernik – jedno z najważniejszych i najbardziej klasycznych ciast w polskiej kuchni. Przepisem podzieliła się z nami jedna z pań, która piecze ten sernik od lat – zawsze z sukcesem!
- Kilogram twarogu, 8 jaj, masło roślinne, 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń jeden i szklanka cukru. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło roślinne, twaróg, na koniec ubite białka, no i oczywiście mąka ziemniaczana - wymienia gospodyni.
Sernik można dodatkowo upiec na kruchym spodzie lub herbatnikowym, a jak komuś mało słodyczy to jeszcze można polać lukrem, a do masy dorzucić sparzone, osuszone rodzynki.