menu województwa

Opolski żurek na maślance

Żurek z Opola wyróżnia się na tle innych regionalnych wersji tej zupy. Wszystko za sprawą jednego składnika, który mieszkańcy regionu dodają do garnka, by podkreślić smak i nadać mu niepowtarzalny charakter.

Żurek na maślance
Źródło zdjęcia: Adobe Stock

Składniki:

  • 2 l bulionu (np. warzywnego),
  • 1,5 szklanki maślanki,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 200 g białej kiełbasy,
  • 1 l zakwasu na żurek,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 ugotowane jajka,
  • łyżka smalcu lub masła,
  • 5 dużych ziemniaków.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Posmaż je na patelni z dodatkiem masła lub smalcu. Kiedy staną się rumiane, przełóż je do garnka z grubym dnem.
  2. Do garnka wlej bulion. Dodaj do niego pokrojoną w plastry białą kiełbasę, a także ziele angielskie, majeranek, liście laurowe oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprowadź do wrzenia.
  3. W oddzielnym garnku gotuj pokrojone w kostkę ziemniaki.
  4. Kiedy zupa się zagotuje, dodaj do niej zakwas na żur i gotuj zupę jeszcze przez 5 minut. Po 5 minutach dodaj maślankę. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Przed podaniem wlej maślankę do zupy i poczekaj, aż się zagotuje. Na koniec dodaj do niej ugotowane ziemniaki i jajka.
  6. Podawaj z pajdą dobrego pieczywa.

W wielu polskich domach żurek pojawia się na stole podczas świąt i rodzinnych spotkań. Jednak w Opolu i okolicach ta tradycyjna zupa zyskuje zupełnie nowy wymiar. Mieszkańcy regionu przekonują, że ich żurek nie ma sobie równych, a wszystko dzięki pewnemu dodatkowi, który od lat jest nieodłącznym elementem lokalnej receptury.

Czytaj więcej