Łódzka zalewajka
W Łodzi ta zupa bije popularnością żurek. Od wieków gości na stołach wielkanocnych, ale nie brakuje osób, które sięgają po nią poza świątecznymi okazjami.
Składniki:
- 200 ml zakwasu na barszcz biały,
- 1,5 l wody,
- 150 g kiełbasy,
- 100 g boczku,
- 3 plastry cebuli,
- 3 łyżki śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 3-4 ziemniaki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj do miękkości.
- Kiełbasę pokrój w plastry, boczek w kostkę, cebulę w pióra.
- W garnku podsmaż boczek, dodaj kiełbasę i cebulę.
- Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Wlej zakwas na barszcz biały i mieszaj, aby nie było grudek.
- Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
- Zahartuj śmietanę i wlej do zupy.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową zalewajkę podawaj z pieczywem. Możesz dodatkowo posypać całość posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem i dorzucić ugotowane na twardo jajo. Smacznego!
Zalewajka to tradycyjna, wiejska zupa na bazie ziemniaków i żuru z zakwasu chlebowego. Chociaż spotyka się ją w wielu regionach kraju, to pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z okolic Łodzi. W dni świąteczne oraz w bogatszych domach zalewajka była podawana z zasmażką lub skwarkami ze słoniny. Z czasem skwarki zaczęto zastępować wędzonym boczkiem lub kiełbasą i to właśnie w takiej wersji zupa znana jest do dziś.
Nazwa zupy pochodzi od sposobu jej przygotowania, czyli zalewania ziemniaków i innych składników gorącym żurem. Choć kojarzona jest głównie z Wielkanocą, mieszkańcy województwa łódzkiego sięgają po nią znacznie częściej. Istnieje nawet powiedzenie: "O zalewajko, potraw królowo, kto ciebie jada, ten czuje się zdrowo". Łódzka zalewajka z zasmażką w 2008 roku trafiła na Listę Produktów Tradycyjnych.