menu województwa

Łódzka zalewajka

W Łodzi ta zupa bije popularnością żurek. Od wieków gości na stołach wielkanocnych, ale nie brakuje osób, które sięgają po nią poza świątecznymi okazjami.

Łódzka zalewajka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock

Składniki:

  • 200 ml zakwasu na barszcz biały,
  • 1,5 l wody,
  • 150 g kiełbasy,
  • 100 g boczku,
  • 3 plastry cebuli,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3-4 ziemniaki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj do miękkości.
  2. Kiełbasę pokrój w plastry, boczek w kostkę, cebulę w pióra.
  3. W garnku podsmaż boczek, dodaj kiełbasę i cebulę.
  4. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  5. Wlej zakwas na barszcz biały i mieszaj, aby nie było grudek.
  6. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
  7. Zahartuj śmietanę i wlej do zupy.
  8. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zalewajkę podawaj z pieczywem. Możesz dodatkowo posypać całość posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem i dorzucić ugotowane na twardo jajo. Smacznego!

Zalewajka to tradycyjna, wiejska zupa na bazie ziemniaków i żuru z zakwasu chlebowego. Chociaż spotyka się ją w wielu regionach kraju, to pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z okolic Łodzi. W dni świąteczne oraz w bogatszych domach zalewajka była podawana z zasmażką lub skwarkami ze słoniny. Z czasem skwarki zaczęto zastępować wędzonym boczkiem lub kiełbasą i to właśnie w takiej wersji zupa znana jest do dziś.

Nazwa zupy pochodzi od sposobu jej przygotowania, czyli zalewania ziemniaków i innych składników gorącym żurem. Choć kojarzona jest głównie z Wielkanocą, mieszkańcy województwa łódzkiego sięgają po nią znacznie częściej. Istnieje nawet powiedzenie: "O zalewajko, potraw królowo, kto ciebie jada, ten czuje się zdrowo". Łódzka zalewajka z zasmażką w 2008 roku trafiła na Listę Produktów Tradycyjnych.

Czytaj więcej