menu województwa

Kulinarne święto z gęsiną - w długi weekend w tych miejscach czekają najsmaczniejsze atrakcje

Wielkimi krokami zbliża się święto wszystkich miłośników gęsiny – "Gęsina na Świętego Marcina". W tym czasie w wielu punktach w całej Polsce odbywają się wydarzenia, podczas których będzie można spróbować tego mięsa w różnorodnych odsłonach oraz spędzić czas w przyjemnej, lokalnej atmosferze.

Nadchodzi dzień gęsiny
Źródło zdjęcia: canva

Wielu Polakom 11 listopada dumnie kojarzy się z dniem odzyskania niepodległości. To ważna i symboliczna data, która zbiega się z obchodami innego wyjątkowego święta – Dnia Gęsiny. Z tej okazji w całym kraju odbywają się degustacje oraz festiwale, podczas których można spróbować dań z gęsiny w najróżniejszych odsłonach. Wielu Polaków nie ogranicza się jednak do świętowania jednego dnia – dzięki długiemu weekendowi obchody Dnia Gęsiny często trwają trochę dłużej.

Rosół na gęsinie - głęboki smak według tradycji

Radom świętuje

Jeżeli jesteś z okolic Radomia, od 7 do 9 listopada warto odwiedzić Plac Corraziego, gdzie odbędzie się wydarzenie pod tytułem "Gęsina Św. Marcina". W godzinach 10:00–20:00 będzie można spróbować wyrobów z gęsiny, rogali świętomarcińskich, grzanego wina, a także obejrzeć i zakupić produkty oferowane przez lokalnych sprzedawców.

Oprócz degustacji, w sobotę i niedzielę przygotowano szereg warsztatów i atrakcji. W sobotę, 8 listopada, będzie można wziąć udział w zajęciach z malowania ceramicznych gęsi, tworzenia łapaczy snów, wyrabiania rogali z gliny, dekorowania słoiczków metodą decoupage oraz wykonywania drewnianych zakładek do książek. W niedzielę, 9 listopada, organizatorzy zapraszają na tworzenie gęsich dekoracji z drewna, malowanie ekotoreb, warsztaty cukiernicze, przygotowywanie ekologicznych jesiennych stroików oraz zajęcia z quillingu.

Podkarpackie święto gęsi

Podkarpacie nie pozostaje w tyle. Już 8 listopada, od godziny 7:00 do 15:00, w PODR w Boguchwale odbędzie się czwarta edycja Podkarpackiego Bazarku, połączona z wydarzeniem "Gęsina i Młode Wina na Świętego Marcina".

Podczas imprezy będzie można zakupić produkty od wystawców, a także uczestniczyć w licznych atrakcjach przygotowanych zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. W programie znajdą się: barwny korowód z muzyką, symboliczna przemiana moszczu w młode wino, konkurs na najlepszy produkt podkarpacki z gęsiny, gry terenowe i zabawy dla dzieci, występy zespołów, degustacje oraz spotkania z ekspertami podczas panelu dyskusyjnego o rozwoju winiarstwa w regionie.

Gęsina 2025 w Swołowie

Na Pomorzu, w Swołowie, od 8 do 11 listopada trwa plenerowa impreza "Na Św. Marcina najlepsza pomorska gęsina". Wydarzeniu towarzyszy targ lokalnych produktów – oleje, przetwory, soki, wina, cydry, nalewki, chleby, warzywa, a także "Strefa miodu" z wyrobami pszczelarzy.

Przez wszystkie dni odbywają się pokazy kulinarne z degustacjami, występy zespołów folklorystycznych, warsztaty dla dzieci i spektakle teatralne, a w muzeum można poznać tradycje chowu gęsi pomorskiej oraz historię regionu na wystawie "Gęś pomorska – historia, tradycja, kulinaria". Goście mogą także spróbować specjalnego menu w Gospodzie "Spiżarnia w kratę". Dla wygody odwiedzających przygotowano parkingi i bezpłatne połączenia PKS – we wsi poruszać się będzie można pieszo.

Kujawsko-pomorski festiwal gęsiny 2025

W dniach 10–11 listopada Przysiek zaprasza na Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny. Odwiedzający będą mogli zapoznać się z ofertą ponad stu wystawców, kupić świeże tuszki, potrawy z gęsiny, rękodzieło, produkty regionalne oraz ekologiczne wyroby spożywcze.

W ramach wydarzenia zaplanowano prezentacje kulinarne i degustacje prowadzone przez znanych kucharzy. W tym roku Przysiek odwiedzą: 10 listopada – Piotr Lenart i Marieta Marecka, a 11 listopada – Michel Moran i Sebastian Olma. Bezpłatne bilety wstępu można odebrać w dniu danej prezentacji, w namiocie promocyjnym Urzędu Marszałkowskiego.

Wrocławska restauracja

Dla osób, które szukają eleganckiej kolacji, doskonałą propozycją jest restauracja Gustaw we Wrocławiu. Od 7 do 11 listopada można spróbować dań takich jak carpaccio z gęsi z czarną kurką, trawą żubrową i winegretem grzybowym czy pyza z gęsiną, wędzoną śliwką i dynią w demi-glace.

Rezerwacja na określoną godzinę jest niezbędna i można dokonać jej mailowo lub telefonicznie. Restauracja promuje ideę slow food, a mięso pochodzi z Gospodarstwa Ekologicznego "Kurczak Pastwiskowy", gdzie ptaki żyją w odpowiednich warunkach. To wybór dla osób, które chcą spędzić wolny weekend w zachwycającym wnętrzu i delektować się wyrafinowanym smakiem serwowanych potraw.

Czytaj więcej