Kociewski gryz
Wygląda trochę jak włoska panna cotta, ale to regionalny deser prosto z Kociewia. Gotowana na mleku kasza manna z żółtkami i jajkami w towarzystwie sosu szybko skrada podniebienia.
Składniki:
- 1 l mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 3/4 szklanki kaszy manny,
- 3 żółtka,
- 1 białko,
- sok z czerwonych porzeczek do polania,
- świeża mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek, a jedno białko ubij na sztywną pianę.
- Przelej mleko do garnka i podgrzewaj na palniku.
- Dodaj do mleka cukier i kaszę manną. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij garnek z palnika. Co jakiś czas przemieszaj.
- Po zdjęciu garnka z palnika dodaj żółtka i ubite białka, mieszając rózgą kuchenną.
- Rozlej gotową mieszankę do małych miseczek i schłodź, aż deser stężeje.
- Przełóż deser na talerz, odwracając miseczkę dnem do góry. Polej kopułę sokiem z czerwonej porzeczki i udekoruj świeżą miętą.
Gryz to deser, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wystarczy kilka prostych składników, by oczarować kubki smakowe.
Kociewie to etnograficzny obszar rozciągający się na Pomorzu Gdańskim, na zachód od dolnej Wisły. W znajdującym się tam powiecie tczewskim dawniej powszechna była hodowla krów, więc w codziennym menu gościły produkty przygotowywane na bazie mleka. Wśród nich był gryz, czyli deser na bazie kaszy mannej, serwow
Jego efektowny wygląd przypomina pierzastą kopułę, często kojarzoną z chmurką. Jak wskazują lokalne przekazy, deser ten był obecny niemal przy każdym posiłku, nawet przy ajntopach, czyli gęstych zupach. W 2015 roku deser ten został wpisany na listę produktów tradycyjnych w województwie pomorskim. Gryz był przygotowywany bez specjalnej okazji, wystarczyło mieć ochotę na coś słodkiego. Często jedzono go w wersji podstawowej lub z dodatkiem soków owocowych. Gdy okoliczne lasy obradzały w owoce, do gryzu dodawano również jagody.
Kociewski deser gryz to wyjątkowy przysmak, który z pewnością zaskoczy twoich bliskich swoim smakiem i wyglądem. Smacznego!