Kasla
Miękkie, rozpływające się w ustach plastry karkówki pieczone wraz z wyrazistą, kwaśną kapustą kiszoną to danie, którym zajadają się mieszkańcy województwa lubuskiego. Ten regionalny przepis warto odtworzyć również w innych częściach kraju.
Składniki:
- 1 kg wędzonej karkówki,
- 1,5 kg kiszonej kapusty,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki smalcu lub oleju,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- liść laurowy,
- ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
- Karkówkę natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem.
- Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj.
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
- W dużym garnku rozgrzej smalec lub olej.
- Podsmaż cebulę, aż się zeszkli.
- Dodaj posiekaną kapustę, liść laurowy i ziele angielskie.
- Wyjmij z garnka połowę kapusty.
- Dodaj karkówkę i przykryj resztą kiszonej.
- Dodaj odrobinę wody, przykryj garnek i duś na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie. Możesz także upiec je w piekarniku.
- Mięso wyjmij z garnka i pokrój w plastry.
- Mąkę pszenną rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do kapusty.
- Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Na talerzu ułóż porcję kapusty, a na niej plaster mięsa. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego!
Kasla, czyli wędzona karkówka duszona w kiszonej kapuście, to regionalne danie, które dobrze oddaje historię i tradycję Ziemi Lubuskiej. Po 1945 do Kamienia Małego przybyli przesiedleńcy z Kresów Wschodnich oraz z Wielkopolski. Wraz z nimi do kuchni trafiły nowe smaki i zwyczaje. Przybył również przepis na kaslę, czyli karkówkę duszoną kiszonej kapuście. Danie szybko zyskało popularność i stało się jednym ze sztandarowych dań tego regionu.
Do przygotowania tego dania używa się prostych, ale jakościowych składników i lokalnych produktów. Kasla to karkówka, ale nie byle jaka. Bazą jest wędzone mięso, o dymnym, mocnym aromacie. Pierwszą warstwę kapusty układa się w garnku, na nią kładzie się mięso, a następnie przykrywa drugą warstwą kapusty. Całość dusi się przez około godzinę, a następnie zagęszcza mąką. Mięso kroi się w plastry, a na każdy z nich nakłada się porcję kapusty.
W 2014 roku kasla zdobyła pierwsze miejsce w Konkursie Kulinarnym na Jadło Piwne "Lubuskie smaki", a w 2017 roku trafiła na Listę Produktów Regionalnych.