menu województwa

Kasla

Miękkie, rozpływające się w ustach plastry karkówki pieczone wraz z wyrazistą, kwaśną kapustą kiszoną to danie, którym zajadają się mieszkańcy województwa lubuskiego. Ten regionalny przepis warto odtworzyć również w innych częściach kraju.

Kasla
Źródło zdjęcia: Adobe Stock

Składniki:

  • 1 kg wędzonej karkówki,
  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki smalcu lub oleju,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem.
  2. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj.
  3. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
  4. W dużym garnku rozgrzej smalec lub olej.
  5. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli.
  6. Dodaj posiekaną kapustę, liść laurowy i ziele angielskie.
  7. Wyjmij z garnka połowę kapusty.
  8. Dodaj karkówkę i przykryj resztą kiszonej.
  9. Dodaj odrobinę wody, przykryj garnek i duś na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie. Możesz także upiec je w piekarniku.
  10. Mięso wyjmij z garnka i pokrój w plastry.
  11. Mąkę pszenną rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do kapusty.
  12. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  13. Na talerzu ułóż porcję kapusty, a na niej plaster mięsa. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego!

Kasla, czyli wędzona karkówka duszona w kiszonej kapuście, to regionalne danie, które dobrze oddaje historię i tradycję Ziemi Lubuskiej. Po 1945 do Kamienia Małego przybyli przesiedleńcy z Kresów Wschodnich oraz z Wielkopolski. Wraz z nimi do kuchni trafiły nowe smaki i zwyczaje. Przybył również przepis na kaslę, czyli karkówkę duszoną kiszonej kapuście. Danie szybko zyskało popularność i stało się jednym ze sztandarowych dań tego regionu.

Do przygotowania tego dania używa się prostych, ale jakościowych składników i lokalnych produktów. Kasla to karkówka, ale nie byle jaka. Bazą jest wędzone mięso, o dymnym, mocnym aromacie. Pierwszą warstwę kapusty układa się w garnku, na nią kładzie się mięso, a następnie przykrywa drugą warstwą kapusty. Całość dusi się przez około godzinę, a następnie zagęszcza mąką. Mięso kroi się w plastry, a na każdy z nich nakłada się porcję kapusty.

W 2014 roku kasla zdobyła pierwsze miejsce w Konkursie Kulinarnym na Jadło Piwne "Lubuskie smaki", a w 2017 roku trafiła na Listę Produktów Regionalnych.

Czytaj więcej