menu województwa

Kacapoły

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak klasyczne pyzy, ale po przekrojeniu oczom ukazuje się zupełnie inny farsz. Ziemniaczane kulki wypełnione twarogiem to podkarpacki przysmak, który rozkocha w sobie od pierwszego kęsa.

Kacapoły
Źródło zdjęcia: Adobe Stock

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 300 g białego sera,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło lub smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Połowę ziemniaków ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach tarki i przełóż na gęste sito. Ustaw je nad miską, by odciekły z nadmiaru wody.
  3. Wodę odlej, zostawiając osadzoną na dnie skrobię.
  4. Dorzuć do startych ziemniaków skrobię, ugotowane puree, sól oraz pieprz i połącz całość.
  5. waróg zmiel lub przeciśnij przez praskę, wbij jajko, dodaj sól oraz pieprz i wymieszaj.
  6. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.
  7. Zwilż ręce i z ziemniaczanej masy formuj kulki.
  8. Spłaszcz je w dłoniach, nałóż porcję twarogu i zalep, formując owalny kształt.
  9. Wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj przez ok. 5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, Co jakiś czas przemieszaj.
  10. Ugotowane kacapoły podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Kacapoł to tradycyjne danie kuchni podkarpackiej, które świetnie oddaje lokalne zwyczaje i tradycje. Dawniej ziemniaki i zboża były podstawą żywienia mieszkańców wsi, a zaradne gospodynie potrafiły wyczarować z nich wiele ciekawych potraw. Kilka skromnych składników wystarczyło do stworzenia pożywnych klusek ziemniaczanych z serem. To danie, które idealnie odzwierciedla prostotę i surowość kuchni południowej Polski, w szczególności kolbuszowszczyzny.

Samo słowo "kacapoły" jest regionalnym określeniem. W innych regionach Polski, to danie jest znane jako kluski ziemniaczane z serem, lub kluski kładzione z serem. Kacapoły są często prezentowane na regionalnych festiwalach i jarmarkach, promując podkarpackie dziedzictwo kulinarne.

Przepis na kacapoły podkarpackie

Kacapoły to kluski z masy ziemniaczanej, faszerowane białym serem. Gotuje się je w osolonej wodzie, podobnie jak pierogi i podaje okraszone skwarkami, cebulką lub podsmażane.

Kacapoły z serem możesz serwować z dodatkową okrasą z cebulki lub boczku. Smacznego!

Czytaj więcej