Dziady kujawskie
Dziś te potrawy mogą zaskakiwać, ale kiedyś były stałym elementem polskich stołów. Kuchnie regionalne opierały się na sezonowości, a brak różnorodnych produktów nie oznaczał braku smacznych dań. Zaradne gospodynie potrafiły stworzyć prawdziwe przysmaki z tego, co było pod ręką.
Składniki:
- ziemniaki,
- mąka pszenna,
- sól,
- olej lub smalec do smażenia,
- cebula,
- wędzony boczek.
Sposób przygotowania:
- Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe przepuść przez praskę do ziemniaków lub rozgnieć tłuczkiem, aby masa była gładka.
- Do ziemniaków dodaj mąkę, sól i dokładnie wyrób ciasto. Powinno być elastyczne, ale niezbyt klejące.
- Z ciasta formuj niewielkie placki o grubości około 1 cm.
- Na rozgrzanym tłuszczu smaż placki z obu stron na złoty kolor.
- W międzyczasie podsmaż na osobnej patelni pokrojoną w kostkę cebulę i boczek.
- Gotowe placki podawaj od razu, posypane podsmażoną cebulą i boczkiem. To danie sycące, które szybko uciszy burczenie w brzuchu. Po dziadach nikt nie odejdzie głodnym od stołu. Smacznego!
Kujawskie dziady
To przepis, który nie tylko przeniesie na kujawską wieś, ale pozwoli także przygotować tani i syty obiad dla całej rodziny. Możesz tu śmiało wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia.
W kuchni kujawskiej dominowały ziemniaki, które były dostępne przez cały rok. Trudno wyobrazić sobie danie bez ich udziału, co widać w przepisach z niemal wszystkich regionów Polski, w tym również z Kujaw. Gdy po obiedzie zostawały tłuczone ziemniaki (nazywane też psiochą lub prażuchą), można było liczyć, że następnego dnia na stole pojawią się dziady, czyli smażone placki z gotowanych ziemniaków. To właśnie takie proste, pożywne dania były prawdziwą wizytówką wiejskich stołów. Nic nie mogło się zmarnować, w szczególności w uboższych gospodarstwach.
Na Kujawach, a dokładnie w powiecie radziejowskim, dziady podaje się z duszoną cebulą i skwarkami z boczkiem. Są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. To coś pomiędzy kotletami a plackami ziemniaczanymi. Niezmiennie od pokoleń zachwyca smakiem, który zamknięty jest w prostocie.