Ciapkapusta
Śląskie dodatki to nie tylko kluski, ale również ciapkapusta, nazywana także panczkraut. Ugotowana kapusta wymieszana z ziemniakami i boczkiem to danie, które dodawało siły nawet po całym dniu ciężkiej pracy.
Składniki:
- 800 g ziemniaków,
- 400 g kiszonej kapusty,
- 2 cebule,
- 300 g wędzonego boczku,
- 1 łyżka suszonego majeranku.
Sposób przygotowania:
- Wędzony boczek pokrój w kostkę lub słupki i podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu, który wytopi się z mięsa. Gdy boczek się zarumieni, dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dopraw suszonym majerankiem.
- Kapustę obgotuj, pokrój i dodaj do boczku z cebulą. Smaż całość, dokładnie mieszając.
- Ziemniaki umyj, pokrój i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ugnieć je tłuczkiem, dodaj usmażoną kapustę z boczkiem i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż ciapkapustę na półmisek i udekoruj posiekaną natką pietruszki.
- Ciapkapustę serwuj samodzielnie lub w towarzystwie mięsa. Smacznego!
Przepis na ciapkapustę
Jeśli brakuje ci pomysłu na obiad i chcesz zaoszczędzić na składnikach, śląska ciapkapusta będzie jak znalazł.
Ciapkapusta to tradycyjne danie kuchni śląskiej, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom prostych, ale sycących potraw. Dawniej była to potrawa typowa dla dni powszednich, a w święta i inne większe okazje, jak niedzielne obiady, stanowiła tło dla bardziej okazałych dań, takich jak rolada, schab czy karminadle.
W śląskiej kuchni gości od wielu pokoleń, a tradycja jej przygotowania jest żywa od XIX wieku. Na ciapkapustę mówi się także ciaprówa lub ciapraka, co w lokalnej gwarze oznacza błoto i nawiązuje do konsystencji dania. Nie dość, że można przygotować ją szybko i prosto, to na dodatek jest daniem bardzo sycącym. Dzięki temu świetnie sprawdzała się w roli regeneracyjnego posiłku dla osób wykonujących ciężką pracę fizyczną, zwłaszcza w rolnictwie. Dostępność składników, takich jak kapusta, ziemniaki i mięso, które były powszechnie uprawiane i hodowane w gospodarstwach, dodatkowo przyczyniła się do jej popularności.