Bieszczadzki zawyłec
Bieszczadzki zawyłec to danie idealne dla fanów gołąbków. Pod zarumienioną kapustą skrywa się pyszny, ziemniaczany farsz z dodatkiem boczku. To danie, które dodaje siły nie tylko po spacerze górskimi szlakami.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 300 g boczku wędzonego,
- 3 cebule,
- 70 g śmietany,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 8 liści białej kapusty,
- 500 ml soku z kiszonej kapusty.
Sposób przygotowywania:
- Ugotuj ziemniaki i liście białej kapusty. Na rozgrzanej patelni podsmaż kawałki boczku, a następnie dodaj pokrojone w kostkę cebule.
- Obierz ugotowane ziemniaki i rozgnieć je tłuczkiem. Dodaj mieszankę z patelni oraz śmietanę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki.
- Na drewnianej desce ułóż liść białej kapusty, na środku umieść część ziemniaczanej mieszanki i zawiń w gołąbki.
- Na dnie formy do pieczenia umieść kilka liści kapusty, a następnie wypełnij naczynie gołąbkami. Zalej sokiem z kiszonej kapusty i odstaw do lodówki na 24 godziny.
- Następnego dnia piecz gołąbki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
- Upieczone gołąbki udekoruj świeżym szczypiorkiem i podawaj na ciepło.
Kuchnia bieszczadzka oferuje wiele pysznych dań, opartych na lokalnych i naturalnych produktach. Górzysty teren, długie zimy i ograniczone możliwości uprawy roli sprawiły, że potrawy musiały być przede wszystkim sycące i pożywne, dostarczając energii do ciężkiej pracy w polu i lesie. Nie brakuje tutaj dań prostych, ale przy tym bardzo smacznych i sycących. Takie są właśnie zawyłce, czyli regionalne gołąbki z ziemniakami. Zapiekana kapusta nabiera intensywnego aromatu i delikatnej słodyczy, podkreślając przy tym wytrawny farsz z dodatkiem boczku.
Przepis na bieszczadzki zawyłec
To przepis na obiad niedrogi, ale bardzo smaczny i sycący. Sprawdzi się zarówno na rodzinne spotkania i specjalne okazje, jak i zwykłe obiady w gronie najbliższych. Dobrze smakują także po odgrzaniu, więc można przygotować większą ilość.
Bieszczadzkie zawyłce często serwuje się w towarzystwie kwaśnej śmietany lub mleka. Zdarza się także, że okraszone są podsmażonym boczkiem i cebulką.