Zupa niebecz
Zupa niebecz to aromatyczny kapuśniak, który jest jednym z popisowych dań kuchni lubuskiej. Wyróżnia się aromatycznymi dodatkami, które pozwalają odkryć polską zupę w jeszcze lepszej odsłonie.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- ukiszone liście kapusty,
- boczek (opcjonalnie).
- Kapusta kiszona:
- 600 g kiszonej kapusty,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól i pieprz
- kminek,
- smalec.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki oraz cebule obierz i zetrzyj na tarce.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Farsz zawijaj w ukiszone liście kapusty.
- Gołąbki ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka.
- Gotowe gołąbki możesz podać z dodatkiem okrasy z podsmażonego boczku. Smacznego!
Kuchnia lubuska, z jej bogactwem lasów i jezior, oferuje wyjątkowe połączenie smaków, czerpiąc z lokalnych darów natury, takich jak ryby, dziczyzna, grzyby i jagody. Wśród tradycyjnych dań regionu wyróżnia się zupa niebecz. Wywodzi się ona z Regionu Kozła, położonego na pograniczu lubuskiego i wielkopolskiego.
Niebecz, choć na pierwszy rzut oka przypomina kapuśniak, wyróżnia się bogatszym smakiem i aromatem. To zasługa dużej ilości leśnych grzybów i kiełbasy. W lubuskim dużą popularnością cieszy się dziczyzna, więc to kiełbasa z dzika czy jelenia trafia często do niebecz. To prosta zupa, ale nie ma tu miejsca na kompromisy. Kluczem do przygotowania autentycznego niebecza jest użycie wysokiej jakości składników, w tym prawdziwej kiszonej kapusty i aromatycznej kiełbasy.