menu województwa

Zupa niebecz

Zupa niebecz to aromatyczny kapuśniak, który jest jednym z popisowych dań kuchni lubuskiej. Wyróżnia się aromatycznymi dodatkami, które pozwalają odkryć polską zupę w jeszcze lepszej odsłonie.

Zupa niebecz
Źródło zdjęcia: Adobe Stock

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • ukiszone liście kapusty,
  • boczek (opcjonalnie).
  • Kapusta kiszona:
  • 600 g kiszonej kapusty,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól i pieprz
  • kminek,
  • smalec.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki oraz cebule obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.
  3. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Farsz zawijaj w ukiszone liście kapusty.
  5. Gołąbki ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka.
  6. Gotowe gołąbki możesz podać z dodatkiem okrasy z podsmażonego boczku. Smacznego!

Kuchnia lubuska, z jej bogactwem lasów i jezior, oferuje wyjątkowe połączenie smaków, czerpiąc z lokalnych darów natury, takich jak ryby, dziczyzna, grzyby i jagody. Wśród tradycyjnych dań regionu wyróżnia się zupa niebecz. Wywodzi się ona z Regionu Kozła, położonego na pograniczu lubuskiego i wielkopolskiego.

Niebecz, choć na pierwszy rzut oka przypomina kapuśniak, wyróżnia się bogatszym smakiem i aromatem. To zasługa dużej ilości leśnych grzybów i kiełbasy. W lubuskim dużą popularnością cieszy się dziczyzna, więc to kiełbasa z dzika czy jelenia trafia często do niebecz. To prosta zupa, ale nie ma tu miejsca na kompromisy. Kluczem do przygotowania autentycznego niebecza jest użycie wysokiej jakości składników, w tym prawdziwej kiszonej kapusty i aromatycznej kiełbasy.

Czytaj więcej