Bania w zalewie
Bania brzmi nietypowo, ale to nic innego jak dynia. Kujawskiej gospodynie kroją ją na kawałki, zalewają aromatyczną zalewą i zakręcają. To pyszny pomysł na domowe przetwory inne niż ogórki czy dżemy.
Składniki:
- dojrzała dynia,
- 1 kg cukru (najlepiej trzcinowy),
- goździki,
- 1 szklanka octu jabłkowego lub spirytusowego,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj dynię i usuń z niej skórkę. Następnie wydrąż nasiona i pokrój miąższ w kostkę o boku około 1-1,5 cm.
- Umieść pokrojoną dynię w misce i zasyp ją cukrem na oko, nie dodawaj całości. Odstaw na noc w chłodnym miejscu.
- W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 1 szklanką octu, dodaj syrop oraz pozostały cukier. Doprowadź do wrzenia.
- Do gotującej się zalewy dodaj dynię i kilka goździków. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż dynia zmięknie, ale nie rozpadnie się. Jeśli zalewy jest za mało, to przygotuj dodatkową porcję.
- Gorącą dynię z zalewą wyjmij z garnka i ostrożnie nakładaj do wyparzonych słoików. Wypełniaj je po brzegi, aby ograniczyć ilość powietrza w środku.
- Zakręć słoiki szczelnie pokrywkami i pasteryzuj przez ok. 20 minut.
- Wyjmij słoiki z garnka i pozostaw do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej.
- Słoiki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!
Przepis na banię w zalewie
To pyszny przepis na wykorzystanie nadwyżki z ogrodu. Jest delikatnie chrupiąca, jędrna i słodko-kwaśna. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, dodatek do mięs czy też składnik sałatek. Nie powinno się jej długo obrabiać termicznie, by zachować delikatną chrupkość.
Kuchnie regionalne w dużej mierze opierały się na tym, co dawała ziemia. Przygotowywane przez gospodynie potrawy ze znalezionych w ogródku warzyw były podstawą żywienia całej rodziny. Tak też było z dyniami, nazywanymi na kujawach "baniami".
Tradycja marynowania dyni sięga czasów, gdy nie znano jeszcze sposobów na długie przechowywanie żywności. Jesienią, gdy dynie obficie dojrzewały, przetwarzano je na różne sposoby, aby przetrwać zimę. Jednym z nich było właśnie marynowanie w occie z cukrem oraz korzennymi przyprawami. Tak właśnie w jadłospisie Kujawian pojawiła się bania w zalewie.