Sójka mazowiecka - przepis do odtworzenia w domu
Sójka mazowiecka to tradycyjny wypiek z regionu Mazowsza, szczególnie popularny w okolicach Mińska Mazowieckiego. Jest to drożdżowy pieróg z falbanką, wypełniony wytrawnym nadzieniem z kiszonej kapusty, kaszy jaglanej, skwarków i kiełbasy. Tak upieczesz go w domu.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 20 g świeżych drożdży,
- ok. 250-350 ml wody,
- 4 łyżki oleju,
- sól do smaku.
- Farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty (może być od razu z tartą marchewką),
- 500-700 g kaszy jaglanej,
- 1 duża cebula,
- skwarki, kawałki kiełbasy,
- sól i pieprz do smaku,
- jajko lub samo żółtko do posmarowania ciasta.
Sposób przygotowania:
- Zalej kaszę jaglaną wodą i odstaw na noc (w proporcjach 1:2). Rozrób drożdże w letniej wodzie i odstaw na chwilę, aby popracowały.
- Połącz z przesianą mąką oraz gorącą wodą. Dolej olej i sól, zagnieć ciasto jak na pierogi. Powinno być elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia.
- W tym czasie ugotuj kaszę na sypko, a kapustę odciśnij i poszatkuj. Posiekaj drobno cebulę i przesmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj skwarki, boczek i całość przesmaż. Na koniec dodaj kaszę oraz kapustę i duś ok. 5-10 minut, mieszając. Dopraw dobrze pieprzem i trochę solą. Odstaw do wystudzenia.
- Rozwałkuj ciasto, wykrawaj krążki ok. 10 cm średnicy i wypełnij farszem. Sklej falbanką, odstaw na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do góry. Posmaruj jajkiem lub żółtkiem.
- Piecz w 180 stopniach C przez ok. 35 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Historia sójki mazowieckiej sięga XIX wieku, kiedy to była znana jako sujka. Wypiek ten często towarzyszył świętom i specjalnym okazjom, takim jak Boże Narodzenie czy świniobicie. Dzięki staraniom lokalnych gospodyń, sójka została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego w 2009 roku, co podkreśla jej znaczenie kulturowe. Przepis pochodzi od gospodyni Anny Kotuniak, propagatorki tego przysmaku.