menu województwa

Karminadle

Karminadle to tradycyjne śląskie kotlety mielone, najczęściej w formie lekko spłaszczonych kulek. To pyszny przepis na tradycyjny obiad, który w zanadrzu ma każda śląska gospodyni.

Karminadle
Źródło zdjęcia: Pyszności

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki lub karkówki wieprzowej,
  • 1 pszenna bułka,
  • ¾ szkl. mleka,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jajko,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 szkl. bułki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel wieprzowinę, najlepiej łopatkę lub karkówkę.
  2. Namocz bułkę w mleku
  3. Dodaj do mięsa jajko, posiekaną cebulę, sól i pieprz. Wyrób na gładką masę.
  4. Uformuj okrągłe, lekko spłaszczone kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  5. Smaż kotlety na dobrze rozgrzanym smalcu z każdej strony.
  6. Serwuj z ugotowanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą, dekorując natką pietruszki. Możesz sięgnąć także po kluski śląskie i buraczki. Smacznego!

Przepis na karminadle

Karminadle to danie, które można jeść każdego dnia, ciesząc się jego wyjątkowym smakiem. To pyszny przepis na rodzinny obiad, którym oczarujesz nie tylko miłośników Śląska.

Karminadle to tradycyjne kotlety mielone pochodzące z kuchni śląskiej. Od 2008 roku widnieją na ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Są one nieodłącznym elementem śląskiej kuchni, a ich przygotowanie jest głęboko zakorzenione w tradycji regionu. Dawniej były przysmakiem zarezerwowanym na wyjątkowe okazje, takie jak świniobicie czy wesela. Dziś, gdy mięso w sklepach nie jest już produktem deficytowym, pojawiają się znacznie częściej na stołach.

Chociaż przypominają tradycyjne i powszechnie znane kotlety mielone, różnią się od nich przede wszystkim rodzajem użytego mięsa. Tradycyjne karminadle przygotowuje się najczęściej z wieprzowiny, podczas gdy kotlety mielone mogą powstawać z mieszanki różnych mięs. W czasach, gdy na Śląsku powszechny był chów królików, karminadle przygotowywano również z mięsa króliczego. Istnieje jeszcze inna odmiana, znana jako "karminadel (karbinadel) górnośląski", która jest przygotowywana z mięsa wieprzowego i solonego śledzia.

Czytaj więcej