menu województwa

Babka poznańska

To babka prosta w przygotowaniu, wilgotna i tak smaczna, że aż chce się ją piec co tydzień. To kulinarny symbol regionu, w którym główną rolę od wieków odgrywa ziemniak.

Babka poznańska
Źródło zdjęcia: Pyszności

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sok z połówki cytryny,
  • skórka z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku roztop masło.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
  3. Dodaj cukier, sok z cytryny, jajka.
  4. Zacznij ucierać masę, stopniowo dolewając przestudzone masło.
  5. Dorzuć skórkę startą z cytryny i wymieszaj.
  6. Formę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Możesz użyć tutaj formę do babek lub zwykłą keksówkę.
  7. Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50 minut, aż do suchego patyczka.
  8. Po przestudzeniu udekoruj cukrem pudrem lub lukrem.

Wielkopolska od wieków słynie z uprawy ziemniaków, które na stałe wpisały się w krajobraz kulinarny i kulturowy regionu. Stały się podstawą wielu tradycyjnych potraw, a nawet elementem lokalnego języka i żartów. Nic więc dziwnego, że i w wypiekach znalazły swoje odzwierciedlenie, choć w nieco innej formie. Podstawą babki poznańskiej jest mąka ziemniaczana, która nadaje niezwykłą delikatność i wilgotność. To właśnie ta lekkość i kruchość, odróżniająca ją od babek na samej mące pszennej, czyni ją tak wyjątkową i rozpoznawalną.

Tradycyjna babka z Wielkopolski

Wielkopolska kuchnia jest często oparta na prostych, ogólnodostępnych składnikach, co doskonale odzwierciedla babka poznańska. Jej receptura, przekazywana z pokolenia na pokolenie, opiera się na zaledwie kilku podstawowych, ale starannie dobranych składnikach. Współczesną modyfikacją jest dodatek skórki z cytryny, która przed laty była towarem co najmniej deficytowym, dostępnym tylko dla zamożniejszych.

Użycie mąki ziemniaczanej to nie tylko kwestia dostępności, ale także kulinarnego sprytu – dzięki niej babka zachowuje świeżość na dłużej i ma charakterystyczną, aksamitną teksturę, która rozpływa się w ustach. To poznańskie ciasto zachwyca prostotą i smakiem.

Czytaj więcej